Genom att alla tio kommuner i Örebro län samverkar kan fler företag etableras och befintliga företag stärkas i Örebroregionen. Detta är tanken bakom projektet Business Region Örebro, som presenterades idag vid Rotarys lunchmöte. Med gemensamma resurser kan länet också vara med och konkurrera på en internationell marknad för att locka större företag. – Var och en är kommunerna för små att marknadsföra sig ut i världen, menar projektledare Eva Lilja som också arbetar som näringslivsdirektör i Örebro kommun. Genom samarbetsplattformen kan vi visa upp som en större enhet och få konkurrensfördelar.
Business Region Örebro startade som ett projekt för ett par år sedan. Samtliga tio kommuner i länet deltar och syftet är att dels stötta befintliga företag i regionen och att serva förfrågningar som kommer från större internationella företag om möjlighet till etablering.
– Detta är ett operativt projekt där vi som kommuner jobbar aktivt med frågor vi faktiskt kan påverka, säger Eva Lilja. Det handlar nyföretagarstöd, marknadsföring, analyser och annat som näringslivet har nytta av.
Projektet har under förra året inventerat alla lediga lokaler i länet och skapat en sökbar databas. Därutöver kan man via projektets hemsida också söka på ledig mark som är planlagd för olika ändamål.
– En viktig del av vårt arbete handlar om att stärka näringslivets kompetensförsörjning, berättar Eva Lilja. Vi har identifierat vilka branscher som har svårt att hitta utbildad personal och jobbar för att hitta praktiska lösningar. Ett bra exempel är utbildningen för bilmekaniker för tunga fordon som projektet initierat.
Vartannat år genomför kommunerna inom Business Region Örebro en serviceundersökning hos alla kommuner. Man tittar på hur nöjda företagen är med kommunens service och myndighetsutövande.
-Tanken är att löpande följa upp hur kommunens service till näringslivet utvecklas genom ett nöjd-kund-index (NKI), säger Eva Lilja. Sedan mätningen började 2011 har NKI stigit med tre enheter och nu ligger Örebro län strax över rikssnittet. Detta är ett bra verktyg för att kommunerna ska kunna vässa sin service.
Eva Lilja betonar att de analyser som hittills gjorts visar att näringslivets utvecklas starkt i Örebro län. Högsta tillväxten hittas inom besöksnäringen, IT-sektorn och privat omsorgsverksamhet. Därutöver är länet utsedd till landets näst bästa logistikregion vilket betyder mycket för framtiden.
– För mig är det viktigt att Business Region Örebro är ett projekt som inte har en administrativ överbyggnad och kostar mycket personal, säger Eva Lilja. Det hela handlar om att vi jobbar operativt i länet med gemensamma mål för näringslivet. Och ser att tillsammans blir länets kommuner mycket starkare än vad man är ensam. Det vinner alla på.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.