Genom att alla tio kommuner i Örebro län samverkar kan fler företag etableras och befintliga företag stärkas i Örebroregionen. Detta är tanken bakom projektet Business Region Örebro, som presenterades idag vid Rotarys lunchmöte. Med gemensamma resurser kan länet också vara med och konkurrera på en internationell marknad för att locka större företag. – Var och en är kommunerna för små att marknadsföra sig ut i världen, menar projektledare Eva Lilja som också arbetar som näringslivsdirektör i Örebro kommun. Genom samarbetsplattformen kan vi visa upp som en större enhet och få konkurrensfördelar.
Business Region Örebro startade som ett projekt för ett par år sedan. Samtliga tio kommuner i länet deltar och syftet är att dels stötta befintliga företag i regionen och att serva förfrågningar som kommer från större internationella företag om möjlighet till etablering.
– Detta är ett operativt projekt där vi som kommuner jobbar aktivt med frågor vi faktiskt kan påverka, säger Eva Lilja. Det handlar nyföretagarstöd, marknadsföring, analyser och annat som näringslivet har nytta av.
Projektet har under förra året inventerat alla lediga lokaler i länet och skapat en sökbar databas. Därutöver kan man via projektets hemsida också söka på ledig mark som är planlagd för olika ändamål.
– En viktig del av vårt arbete handlar om att stärka näringslivets kompetensförsörjning, berättar Eva Lilja. Vi har identifierat vilka branscher som har svårt att hitta utbildad personal och jobbar för att hitta praktiska lösningar. Ett bra exempel är utbildningen för bilmekaniker för tunga fordon som projektet initierat.
Vartannat år genomför kommunerna inom Business Region Örebro en serviceundersökning hos alla kommuner. Man tittar på hur nöjda företagen är med kommunens service och myndighetsutövande.
-Tanken är att löpande följa upp hur kommunens service till näringslivet utvecklas genom ett nöjd-kund-index (NKI), säger Eva Lilja. Sedan mätningen började 2011 har NKI stigit med tre enheter och nu ligger Örebro län strax över rikssnittet. Detta är ett bra verktyg för att kommunerna ska kunna vässa sin service.
Eva Lilja betonar att de analyser som hittills gjorts visar att näringslivets utvecklas starkt i Örebro län. Högsta tillväxten hittas inom besöksnäringen, IT-sektorn och privat omsorgsverksamhet. Därutöver är länet utsedd till landets näst bästa logistikregion vilket betyder mycket för framtiden.
– För mig är det viktigt att Business Region Örebro är ett projekt som inte har en administrativ överbyggnad och kostar mycket personal, säger Eva Lilja. Det hela handlar om att vi jobbar operativt i länet med gemensamma mål för näringslivet. Och ser att tillsammans blir länets kommuner mycket starkare än vad man är ensam. Det vinner alla på.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.