Lindesberg kan växa och utvecklas men då behöver kommunen specialisera sig och marknadsföra detta utåt. Det tydliga beskedet gav Karin Andersson från Kairos Future på Bergslagens Sparbanks stora föreläsningsdag kring Bergslagens ekonomiska läge. De småkommuner som växer av sig själva har valt att samla sina krafter runt en unik resurs, menar Karin Andersson. Goda exempel är Åre som satsar på besöksnäring eller Strömstad som profilerar sig som en handelsstad.- För Lindesbergs del räcker det inte att ta rygg på Örebro och hoppas på det bästa. Här behöver man definiera sin roll och jobba hårt på att öka kunskapsnivån och resultat hos eleverna men också höja den kunskapsintensiva företagsamheten i kommunen.
Det var över 300 personer från norra Bergslagen som idag samlades i Lindesbergs Arena för att diskutera den framtida ekonomiska utvecklingen i norra Örebro län. Bergslagens Sparbank, som stod för initiativet, hade bjudit in företag, politiker och tjänstemän från Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors. Banken har en tydlig vision med satsningen.

– Vi vill se den här dagen som ett avstamp för en bättre samverkan mellan näringslivet och politiken, menar styrelseordförande Joakim Wessman. Bankens idé är att göra gott för bygden och vi menar att alla krafter nu måste börja jobba för samma mål.
Budskapet som publiken idag fick var en del beska piller kring dagens läge blandat med framtidsvisioner och utmaningar. Staffan Landin, som arbetat nära professor Hans Rosling, inledde med att måla de breda penseldragen över världen utveckling i allmänhet och fattigdomsbekämpningen i synnerhet. Finanskrisens orsaker och verkan blev därefter beskrivna av ekonomen Sandro Scocco som var orolig för den stora skuldsättningen hos privatkunderna och svårigheten för företag att låna hos bankerna.

Karin Andersson från analysföretaget Kairos Future gjorde därefter en djupdykning i Bergslagen och hur omvärldens förändringar påverkar kommunernas möjligheter att växa och utvecklas positivt.
– De faktorer som styr om en kommun klarar att få en positiv tillväxt är storleken, kunskap och kreativitet samt hur befolkningen nätverkar och kommunicerar med omvärlden. Lättast har små attraktiva boendekommuner som ligger nära en dynamisk storstad.
I norra länsdelen kan man se att Nora har ett gynnsamt utgångsläge med sin geografiska placering nära Örebro men också med en högt utbildad befolkning och stor pendling. Lindesberg har tvärtemot svårt att visa upp goda skolresultat , pendlingen är inte lika hög och först de sista åren har bredbandsutbyggnaden börjat ta fart. Men om Lindesberg skulle definiera sin egen roll i regionen med egna unika resurser skulle tillväxten kunna ta fart, menar Karin Andersson.
– Våra analyser visar att kommuner som specialiserar sig på en alldeles egen resurs, exempelvis handel, turism eller näringskluster – i kombination med ökat kunskapskapital- har goda förutsättningar. Men då måste alla aktörer vara med och samverka.

Samverkan och samarbete på riktigt var också honnörsordet för dagen. Både Staffan Landin och Sandro Scocco pekade på hur politiken nu förväntas ta en större roll för att styra och stötta marknaden och Karin Andersson betonade vikten av det lokala gemensamma arbetet för att uppnå resultat.
– Förändringar görs av människor-inte pengar, fiber eller vägar. För att nå framgång i Lindesberg behöver ni tillsammans skapa en plats för kommunen på den ”glokala” arenan. Och för det krävs en specialisering och unika dragningskrafter.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.