Körbergs Möbler i Frövi är ett välkänt butiksnamn i hela norra länet. Här har man med service och kvalitet sålt möbler sedan 1918. Och för att blir ännu bättre utökar man i höst sin butiksyta med cirka 300 kvadratmeter.
Hans-Olof Körberg har sedan 1983 drivit möbelbutik i Frövi, det var då han övertog butiken som hans morfar startade redan 1918. Efter en brand på 60-talet byggdes möbelbutiken upp på nytt, på den plats där den fortfarande ligger.
Idag är man bara tre anställda, det är makarna Körberg, Hans-Olof och Ulla som arbetar i butiken. Sedan är också Robin anställd, han jobbar mest i lagret och med utkörning av varor.
– Tidigare var vi fler men vi har valt att jobba i den mindre skalan, säger Hans-Olof Körberg.
Butikens marknad är i första hand norra delen av Örebro län men man har också marknadsandelar österut, mot Arboga och Köping. Inom sitt område är Körbergs Möbler ett välkänt varumärke, upparbetat under lång tid. Och enlig Hans-Olof är det den höga servicenivån och bra rådgivning i samband med köptillfället, som byggt värdet i varumärket.
– Det är inget hokus-pokus, vi har hela tiden arbetat med traditionell marknadsföring och vårt varumärke har nötts in under lång tid, säger Körberg.
Som ett exempel på butikens servicenivå nämner Hans-Olof att det är fullt möjligt att få inköpen hopsatta och levererade ända in i kundens bostad. En ofta utnyttjad service när köpet gäller en dubbelsäng och en soffgrupp.
Mycket har hänt
Stora förändringar har skett under alla år som paret Körberg drivit sin butik. Inte minst gäller det inköpen. Tidigare var det inte ovanligt att man köpte enskilda varor från en mindre fabrik som specialiserat sig på en eller kanske ett par artiklar. Idag köper man hela kollektioner från samma leverantör. En strukturomvandling som inneburit färre inköpsställen, vilket inte minst drabbat Sverige där det idag inte finns många möbeltillverkare kvar. Antalet butiker har också minskat.
– Visst har det blivit enklare med inköp men det har också inneburit att utbudet blivit mer slätstruket. Du hittar likartade varor överallt, säger Hans-Olof.
Trots detta så försöker makarna Körberg hålla en egen stil i butiken. Tillsammans har de lång erfarenhet som får lov att styra inköpen, och genom alla år har man lärt sig vad kunderna vill ha.
– Håller man sig till det man själv vill ha brukar det fungera. Då får man också en egen prägel på butiksutbudet, menar Hans-Olof.
Kundernas medvetenhet har också utvecklats de senare åren berättar Körberg. Idag är kunden mer förberedd när han eller hon kommer till butiken. Istället för att åka runt till flera butiker hämtar man idag information om det som är intressant via internet.
Större butiksyta nästa steg
Butiken är i två våningsplan där övervåningen till stor del upptas av sängavdelningen. Och sängar har länge varit en av Körbergs specialiteter. Idag finns det möjlighet att provligga fyrtio olika sängvarianter. En senare succé är Stressless vilstolar, en luxuös TV-fåtölj i skinn, som i och för sig kostar några kronor extra men som har en kvalitet som är något utöver det vanliga.
– Hade en kund inne för en tid sedan och som köpte sin andra Stressless-fåtölj. Den första var trettio år gammal, berättar Hans-Olof.
Trots att man gjort ett medvetet val att minska antalet medarbetare så ökar man ändå butiksytan. I stället för att hålla lager på en massa varor så väljer man att bygga ut en del av lagerytan till butiksyta. När utbyggnaden är helt klar kommer Körbergs ha en yta på ungefär 1400 kvadratmeter.
– Sedan sommaren har vi ökat butiksytan med cirka 200 kvadratmeter. I nästa etapp under hösten utökar vi med ytterligare 100 kvadratmeter, avslutar Hans-Olof Körberg.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.