Landsbygden skulle vinna mycket på att utveckla besöksmål med rekreationsfiske istället för det nu utbredda konsumtionsfisket. Det menar biologen Björn Tengelin som idag talade på Rotarys lunchmöte om kräftor och kräftfiske. – Det finns goda exempel på kräftfiske i städer där rekreationen och samvaron är i fokus, säger Björn Tengelin, VD på Fiskhälsan AB. Om det ”Röda guldet” marknadsfördes på rätt sätt kunde kräftfiske bli en inkomstfaktor på landet.
Att kräftan har en lång historia i vår matkultur kunde biologen Björn Tengelin berätta om idag på Rotarys öppna lunchmöte. Redan de gamla grekerna beskrev kräftor i sina skrifter och i Bibeln varnas läsarna för att äta skaldjur. Gustav Vasa och hans söner var mycket intresserade av kräftor och de planterade ut skaldjuren på olika ställen i landet.
På 1600-talet började man skriva ned kräftrecept i kokböcker och 1761 i Johan Winbergs kokbok nämns för första gången anrättningen ”Kokta kräftor i dill”. I slutet av 1800-talet var sedvänjan att fånga kräftor så utbredd att de nästan höll på att ta slut. Fiskeregler infördes och ungefär samtidigt började kräftpesten breda ut sig i landet.
– Det var början på flodkräftans kraftiga tillbakagång, berättar Björn Tengelin. Sedan hjälpte Fiskeriverket, under 1960-talet, till genom att plantera ut signalkräftor i svenska vattendrag – kräftor som redan bar på smittan. Idag är flodkräftan nästan helt borta i landet men signalkräftan är en bra ersättare.
Björn Tengelin är VD på Fiskhälsan AB. Det är en branschorganisation som arbetar med fiskhälsokontroll på uppdrag av sina medlemmar och ägare vilka representerar alla delar av svensk fiskodlingsnäring. Organisationens uppgift är att, på fiskodlingsnäringens och statens uppdrag sköta den odlade fiskens förebyggande hälsovård.
– Att odla kräftor är inte särskilt lönsamt idag, menar Björn Tengelin. Men det finns stora möjligheter utnyttja svenskarnas vurm för kräftor genom att marknadsföra och kommersialisera upplevelsen av att fånga kräftor. Dessutom fungerar ett gott kräftbestånd som en miljöindikator och höjer dessutom fastighetsvärdet.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.