Det fullkomligt sprudlade av skaparglädje när Lindesnickarn bjöd in en grupp kursdeltagare till en hel helg fullspäckad med snickeri av alla dess slag. Björn Samuelsson från Linköping provade på att sammanfoga trä för att göra en tv-bänk av träslaget alm.
– Det är lite pilligt och svårt att såga rakt så att det passar ihop perfekt, men det är sånt man får lära sig, berättade han och visade upp ett benpar till bänken.
Det sågades, slipades och skrattades om vartannat när deltagare från olika delar av landet fick utlopp för sin kreativitet under helgens snickerikurs hos Lindesnickarn. Uppdraget var att skapa ett individuellt valfritt projekt under tre dagar med hjälp och ledning av Lindesnickarn själv, Kenneth Andersson, och hans medarbetare. Efter en noggrann genomgång av maskiner och säkerhetstänk, var det fritt fram för deltagarna att dra igång med sina egna upplägg.
Björn Samuelsson, Linköping, var en av de hitresta deltagarna.
– Det ska bli en tv-bänk i almträ, som är väldigt hårt. Jag har försökt att slipa med grovt sandpapper men det händer nästan ingenting, skrattar Björn.
Björn visar upp sammanfogningarna av benparen som han har arbetat med under helgens gång.
– Jag håller på med lite träarbete hemma också med med en CNC-maskin. Det är en liten datorstyrd maskin som mest är till för skyltar och småsaker. Det som jag arbetar med här är hopsättningar som jag inte har gjort tidigare. Det är lite pilligt och svårt att såga rakt så att det passar ihop perfekt, men det är sånt man får lära sig. Det är lite kul att få testa på att snickra för hand och inte bara via en dator.
I ett annat hörn av lokalen står paret Eva Bylander och Jan Björkström. De har åkt från Borlänge för att få lite miljöombyte från sin vardag.
– Jag jobbar på trafikverket som utredare, så det här är väldigt annorlunda mot att sitta vid datorn och skrivbordet, berättar Eva glatt.
Eva har under helgen arbetat med att snickra en portabel sadelhängare som hon ska kunna ha med sig i bilen när de ska åka ut och rida.
– Jag tänkte att det kunde vara roligt att göra något som man har användning för. Det är något som jag aldrig gjort tidigare, det finns ju inget mönster på sådana här saker. Jag hade ingen aning om hur det skulle se ut, det fick utkristallisera sig under tiden. Det är har varit jättekul och det har verkligen gett mersmak, man blir sugen på att fortsätta.
Jan tog med sig några gamla fönster från parets hus som var i behov av lite omtanke.
– Vi bor i ett äldre hus jag och Eva så vi har snickrat en del genom åren. Vi är här i huvudsak för att lära oss verktygshantering och lite tips och tricks. Jag har arbetat under helgen på några gamla fönster som var i behov av en uppfräschning. Men nu tröttnade jag på att kitta så jag gjorde en liten ostbricka i almträ bara för att lära mig lite maskiner och slipteknik, berättar han.
Lindesnickarn Kenneth Andersson berättar om hur det kommer sig att de började med snickerikurser.
– Vi har jobbat med hantverksmässor i uppemot 30 år men sedan gjorde pandemin att vi fick inte åka ut på ett par år, det var då vi bestämde oss för att dra igång med kurserna. Det är så kul för snickarglädje kan betyda två saker, dels nånting fint man tillverkar men det handlar också om arbetet man gör inom sig själv, man börjar tänka kreativt och det tycker jag är kul.
Snickeriprojekten som deltagarna arbetar med under kursen kan vara minst sagt varierande.
– En del som kommer hit på kursen kan inte någonting alls inom snickeri och de vågar ändå ge sig på maskinerna som vi har här, det är häftigt. De får göra någonting valfritt när de kommer hit, det kan handla om allt från hyllor till dörrar och köksinredning. Vi hade faktiskt en tjej här en gång som gjorde en hammock, det trodde vi aldrig skulle gå till en början, men hon hann göra klart den! Det enda som saknades var ett fäste som vi beställde in från ett annat företag, avslutar Björn Larsson som är med och hjälper till.
För de som vill lära sig mer om snickeri så finns flera kurstillfällen under sommaren och hösten att boka här via Medborgarskolan.