Kommunstyrelsen har gett Tillväxtförvaltningen i uppdrag att se hur biografen kan drivas mer kostnadseffektivt och utvecklas. Detta har i vissa led tolkats som att man istället siktar på en avveckling och slutgiltig nedläggning.
– Jag förstår inte hur man har kunnat tolkat det här så fel. Biografen skall inte alls läggas ner, vi vill att den utvecklas och används ännu mer än den görs idag, kommenterar kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson.
Biografen i Lindesberg äskar mer pengar till verksamheten. Det handlar om 500 000 kronor årligen. Politikerna har inte avsatt den begärda summan i 2018 års budget – utan vill istället att man utreder möjligheterna att bedriva verksamheten mer kostnadseffektivt. Därför har kommunstyrelsen gett Tillväxtförvaltningen i uppdrag att utreda om biografen kan drivas mer kostnadseffektivt än idag.
Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, säger att ambitionen är att finna ett sätt att utveckla biografen i Lindesberg och hon menar att det inte alls kommer att bli fråga om att stänga bion för gott, vilket har varit ett rykte som dundrat den senaste tiden.
– Nej, absolut inte! Jag förstår inte hur man har kunnat tolkat det här så fel. Biografen skall inte alls läggas ner, vi vill att den utvecklas och används ännu mer än den görs idag. Vi har alltså bara gett tjänstemännen i uppdrag att komma med förslag på hur biografen kan drivas vidare mer kostnadseffektivt, säger Gustavsson.
Ryktesspridningen har bland annat uppkommit av att nätverket Lindekultur uppmärksammat biografens ekonomiska situation – och vädjan om mer pengar. Detta snappades upp av SVT Nyheter, som i en publicering gav sken om nedläggningshotet. Texten korrigerades senare efter att politikerna påpekat felaktigheterna.
Redan nu har det från tjänstemannasidan kommit förslag på att låta flytta bion från Folkets Hus till Lindeskolans Aula, som nyligen rustades upp till en toppmodern anläggning för evenemang av alla de slag.
– Idag hyr bion lokalen av en privat fastighetsägare. Att flytta till aulan har visserligen sina fördelar, men sedan är frågan om det går att skapa den mysiga biokänslan i aulan. Vi vill ju ha en biograf som lockar besökare, annars är risken att man åker till Örebro för att se film, säger Irja Gustavsson.
Oavsett vad den pågående utredningen kommer påvisa, trycker kommunstyrelsens ordförande hårt på att det inte kommer att bli aktuellt att stänga bion för gott.
– Nej, en ort av Lindesbergs storlek behöver en biograf, så är det bara.
Så oavsett vad som nu sker, kommer biografen inte att läggas ner?
– Den kommer inte att läggas ner, vi skall ha kvar vår biograf i Lindesberg, säger Irja Gustavsson.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.