”Vi utbildar våra ungdomar till arbetslöshet” säger Björn Nordén, verksamhetsledare för Jobb I Västerås. Med det menar han att dagens ungdom inte får en tydlig vägledning i sitt utbildningsval. Istället för att välja en utbildning som efter avslutade studier ger ett jobb, så följer ungdomen idag strömmen och går rakt ut i arbetslösheten.
Björn Nordéns stenhårda kritik riktar sig mot alla vuxna; journalister, politiker, föräldrar och skolledare, alla får sin beskärda del av sleven.
– Det måste tas ett vuxenansvar, vi kan inte låta en hel generation gå ut i arbetslösheten understryker Nordén.
Björn Nordén är sedan 2008 verksamhetsledare för Jobb i Västerås, ett arbetsmarknadsprojekt med strategisk kompetensförsörjning som syfte. Jobb i Västerås är en ekonomisk förening som vill skapa Sveriges bästa arbetsmarknad. Idag har man 35 medlemsföretag vars anställda utgör ungefär halva arbetsmarknaden i Västerås.
Just i dagarna pågår en förstudie i Örebro län för att se om det finns möjlighet att starta ett liknande projekt för att här i länet öka ungdomarnas arbetsmarknadskunskaper. Genom ökad kunskap och förståelse för hur man i framtiden ska bli en del av en arbetsmarknad ska projektet få fler ungdomar att välja utbildningar som leder till ett jobb när studierna avslutats.
Kompetensglappet på arbetsmarknaden har bara blivit större och större menar Björn Nordén. Förr var behovet stort efter barnskötare, vårdbiträden och gymnasieingenjörer. Idag söker man specialistsjuksköterskor, förskollärare och ingenjörer med högskolekompetens.
– Det har hänt något, en akademisering av samhället, menar han.
Och det här är det ingen som gjort något åt.
– Idag får ungdomarna reda på via media vad man ska bli för något, och då vill alla bli programledare och nagelskulptriser, fortsätter han.
Idag står massor med ungdomar arbetslösa samtidigt som stora delar av arbetsmarknaden har ett skriande behov av arbetskraft, men med andra kompetenser och kunskaper än många har som nyss lämnade skolan.
– Vi har ett kompetensglapp i Sverige idag, inte ett arbetskraftsproblem, säger Nordén.
Ett problem som Nordén pekar på är att ungdomar många gånger väljer skola och utbildning utefter vad kompisarna valt eller vilka faciliteter, som till exempel egen dator, skolan erbjuder, istället för att göra ett eget val utifrån målet med utbildningen.
– Vi utbildar våra ungdomar till arbetslöshet idag eftersom ingen gör ett medvetet val, säger han.
Han ger ett exempel från Västerås där man fortsätter att utbilda barnskötare trots att man inte längre anställer några. Idag är kompetenskravet högre och man behöver vara förskolelärare för att bli anställd.
Istället menar Björn Nordén att det är nödvändigt med att öka ungdomarnas arbetsmarknadskunskaper och att hjälpa till med att styra och föra ungdomarna mot en anställningsbarhet.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.