Just nu pågår den spännande och viktiga ”Batterijakten”. Tävlingen är för Sveriges alla fjärdeklassare och det gäller att samla in så många batterier som det bara går. Björkhagaskolan i Lindesberg är med och deltar och har hittills samlat in två stora, och väldigt tunga, kartonger; men än är det inte försent att fylla på. Kanske har du batterier som ligger och skräpar? Björkhagas fyror tar mer än gärna hand om dem åt dig.
”Batterijakten” är en tävling för fjärdeklassare, där eleverna på ett roligt sätt får lära sig mer om återvinning, hur miljön påverkas och framförallt ska man samla in alla batterier man bara kan hitta. Björkhagaskolans fyror är med i tävlingen och satsar järnet.
– Det var några elever som kom till mig och sa att de hört talas om Batterijakten, så jag kollade upp det. Jag hade hört talas om det eftersom det gått ett år tidigare, och så anmälde jag oss. Det är jättebra, inte bara priset, utan att de får lära sig om miljön. Vi har sett en film om hur man återvinner och själva kretsloppet. Vi har pratat lite om hushållsbatterier och varför man inte bara ska slänga dem i soptunnan. De får lära sig på ett kreativt och bra sätt och hjälpa till med miljön, de blir jätteengagerade, berättar lärare Mariella Wall Persson.
När tävlingen avslutas slår man ut den totala vikten på antal elever i klassen. Vinnarna belönas med en surfplatta till varje elev (max trettiofem stycken), samt tårtkalas. Självfallet lockar en seger, men Malin Larsson tycker ändå inte att det är det viktigaste:
– Det som räknas är att hjälpa miljön, konstaterar hon.
Klassen får hjälpas åt att fästa små klisterlappar över batteriets pluspol för att minimera brandrisk. Batterierna har eleverna samlat ihop lite varstans ifrån:
– Hemma, frågat grannar, föräldrarnas kollegor, knackat dörr. Jag och en kompis har gått runt i kvarteret och frågat. När vi var ute och gick träffade vi några äldre som vi fick hörapparatsbatterier av. De blev glada att de fick slippa dem, de blir oftast glada om de slipper gå, säger Elina Brogren.
Victor Åberg inflikar:
– Från släkt och från min egen batteriholk!
Eleverna har också lärt sig ett och annat om miljön. Noah Nyberg berättar:
– Jag har lärt mig att till exempel en del batterier läcker ut kvicksilver och det är jättedåligt för naturen.
– Man får inte slänga dem i naturen för då kan giftet sprida och hamna i vattendrag, informerar Kalle Nyberg.
Tävlingen pågår fram till den tjugofemte mars, och är det någon som har ett, två eller en hel hög med batterier liggandes, tar Björkhagaskolans fyror gärna hand om dem.
– Vi vill jättegärna ha dem, säger Elina Brogren, vilket Mariella håller med om:
– Vi tar jättegärna emot alla bidrag som finns att få. Om det finns några snälla själar som kan tänka sig att bidra så får man kontakta Björkhagaskolan!
Batterijakten är ett samarbete mellan ”Håll Sverige Rent”, ”VARTA” och ”Clas Ohlson”. Hittills har Sveriges deltagande fjärdeklassare samlat ihop över femtio ton batterier.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.