Närmare en femtedel av invånarna i Örebro län har avstått från att söka vård på grund av att man upplevt svårigheter att få en tid. Det visar en opinionsundersökning gjord av Novus på uppdrag av Sveriges läkarförbund. Cirka 25 procent av de tillfrågade uppger även att man ofrivilligt fått vänta mer än en vecka på att träffa läkare.
En snabb första bedömning i primärvården kan vara avgörande för att säkerställa patientens vårdbehov och minska lidande och oro. Den är också viktig för att kunna upptäcka allvarliga sjukdomar som exempelvis cancer. Dessvärre upplever många att det är svårt att få en tid hos sin vårdcentral, och en stor del patienter väljer istället att helt avstå från att söka vård, ett val som kan få allvarliga konsekvenser.
I en färsk opinionsundersökning gjord av Novus på uppdrag av Sveriges läkarförbund framkommer det att hela 23 procent av de tillfrågade i Örebro län upplever att man fått vänta mer än en vecka på att få träffa en läkare, medan 18 procent helt avstod från att söka vård eftersom de upplevde att det var svårt att få en tid.
– Tillgängligheten i primärvården, på vårdcentralerna, är för dålig. I undersökningen ser vi tydliga brister i möjligheten att få en tid. Det beror på att regionerna inte har gett vårdcentralerna tillräckliga resurser för att möta behoven, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Sveriges Läkarförbund menar att en fast namngiven läkare skulle ge en större trygghet för patienterna, eftersom de då vet vem de ska vända sig till vid behov. Detta skulle även göra att läkaren lär känna sina patienter med återkommande vårdbehov och bättre kan ge dem stöd och behandling.
– Hela befolkningen, oavsett var i landet man bor måste få rätt till en fast läkare på sin vårdcentral. En läkare som har ett rimligt antal patienter. Politiker har lovat fast läkare, men det dröjer oacceptabelt länge eftersom resurser och satsningar på specialister i allmänmedicin är otillräckliga, säger Sofia Rydgren Stale.