Innan rundvisningen samlades hela gruppen framför Storåskolan och lät föreviga ögonblicket. Foto: Jennie Einarsson
Projektledare Linus Andersson och Storåskolans elever Julia Koza, Ellen Marklund, Adrian Ibrahim och Elias Lindström från klass 8 samt slutligen projektledare Nicola Hedlund. Foto: Jennie Einarsson
Långväga gäster besökte Storåskolan
Innan rundvisningen samlades hela gruppen framför Storåskolan och lät föreviga ögonblicket. Foto: Jennie Einarsson
Projektledare Linus Andersson och Storåskolans elever Julia Koza, Ellen Marklund, Adrian Ibrahim och Elias Lindström från klass 8 samt slutligen projektledare Nicola Hedlund. Foto: Jennie Einarsson
Långväga gäster besökte Storåskolan
Lärare och elever från Spanien, Italien, Estland och Turkiet klev nyfiket in genom dörrarna till Storåskolan på måndagsmorgonen för att inleda en fullspäckad vecka i den svenska skolmiljön. Allt som en del av ett Eramus-projekt som skolan bedriver med stöd från EU.
– Det är ett jättebra sätt för eleverna att få träffa människor som pratar ett annat språk och har olika skolsystem. Det är också jättebra för lärare, vi får också lära oss mycket, förklarar Nicola Hedlund som tillsammans med sin kollega Linus Andersson arbetar som lärare på Storåskolan och håller i projektet.
Som en bra start på dagen hälsades de nyanlända gästerna välkomna av Per Sundelius, tillförordnad rektor, Kristine Andersson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och Thomas Lindberg, förvaltningschef, som bjöd på en liten goodiebag innehållande bland annat Sveriges mest sålda bil.
Det var inte en Volvo, som många trodde utan en påse med Ahlgrens bilar. Därefter fick besökarna en spännande visning av skolan och dess olika salar.
Salarna som väckte allra mest intresse hos de internationella lärarna och eleverna var slöjdsalarna och musiksalen.
– Det är väldigt annorlunda här mot hur vi har det i Spanien, vi har mycket större klassrum för vi har många fler elever i varje klass. Jag gillar verkligen musiksalen, vi har också musik men vi har inte alls lika många instrument som ni har här, säger läraren Mercedes Gonzalez och pekar mot väggen med gitarrer.
Även Jorge Carrillo, 14 år, från Spanien var imponerad av de kreativa skolsalarna.
– Det är väldigt fint och stort här, jag går i en mycket mindre skola och vi har inte den här typen av klassrum som slöjdsalar. Det är något jag gärna skulle vilja ha, förklarar han.
Under projektet, som går under namnet Robotics4schools, kommer man under fem dagar att arbeta med robotik och dess tekniska utmaningar, men såklart finns även tid för en hel del annat. Som en inledande upplevelse av veckan har man exempelvis planerat att senare under dagen besöka Råsshallen i Guldsmedshyttan för att åka skridskor.
– Det är mycket som händer, i morgon ska vi bowla i Lindesberg och på onsdag ska vi till Örebro och titta runt, så det är full fart hela tiden, skrattar Nicola.
Nicola förklarar att även Storåskolan har möjlighet att besöka sina värdländer för utbyta kunskap och ta lärdom från dessa. Hittills har man besökt både Portugal samt Spanien och under 2023 planerar man att även besöka Italien och Turkiet.
– Vi har promenerat och sett mycket saker i Spanien och Portugal. Vi har ätit bra mat, besökt museum, paddlat kajak och besökt ett akvarium bland annat. Det är ju inte bara skolarbete hela tiden.
Som avslutning på veckan i Sverige kommer man under de två sista dagarna även att besöka Stockholm tillsammans.
– Nu håller jag tummarna att vi får roliga dagar och att de trivs här, avslutar Nicola.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Willhelm Sundman (L), Oppositionsråd, Region Örebro län. Foto: privat
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen den 19 april protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till Jenny Steen, vice ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden. På plats var även Behcet Barsom (KD), ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Jennie Einarsson
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.