Maria Ridman ger guldkunderna 20 procents rabatt. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar: ”Minsta storbanken växer utan växtvärk”

De jobbar på Lindesbergs kanske minst kända bank. Det här är ett företag med tusen guldkunder – ett företag som ägs av sina kunder. Vi talar om Länsförsäkringar Bergslagen.

Maria Ridman är försäljningschef för privata bankaffärer och möter upp vid Kristinavägen mitt i centrala Lindesberg. På båda sidorna om entrén syns skyltar för försäkringar och fastighetsförmedling. Men var är banken ?
– För gemene man så kanske vår bankverksamhet inte är lika känd, men vi har två medarbetare här som arbetar med bankärenden, säger Maria Ridman, som berättar att av de övriga sex på kontoret arbetar fyra med försäkringar och två är fastighetsmäklare.
 
Med motiveringen ”Den minsta storbanken växer utan växtvärk och låter vinster gå tillbaka till nöjda kunder” utsåg tidningen Privata Affärer Länsförsäkringar till Årets Bank 2014. Länsförsäkringar Bergslagen har inga aktieägare utan pengarna går direkt tillbaka till kunderna. 2012 delade man ut 160 milj kr i återbäring. Som liten bank klarar man sig ganska helskinnad ur den kritik som storbankerna brukar få utstå, när bankkunder klagar över direktörslöner och miljardutdelningar och Maria Ridman säger att Länsförsäkringar får nya kunder som vill ha dem som huvudbank. Några byter åt andra hållet. Bankkunder är inte längre lika trogna som förr i tiden, när man satte in pengarna på samma bank som morfar eller farmor.


Åtta personer arbetar på Länsförsäkringar i Lindesberg som gärna vill att kunderna kommer in på kontoret. Foto: Hans Andersson 

Länsförsäkringars bank liknar mycket andra banker – med liknande räntor och avtalsvillkor. Inte heller här får du någon ränta på ditt lönekonto. Men genom att du har banken och försäkringsbolaget under samma tak kan det vara en fördel t ex om du råkar ut för en skada. Och är du kund inom tre områden – bank, försäkring och fastighetsförmedling – ja, då blir du guldkund och får 20 procent. Länsförsäkringar Bergslagen har 15 000 – 20 000 guldkunder. Tusen av dem genom kontoret i Lindesberg.

”Jag blev Guldkund och fick en Ingrid” står det på den stora affischen till vänster om entrén och Maria Ridman berättar gärna om hur Länsförsäkringar Bergslagen vill vara med i många viktiga skeden i Lindesbergarnas liv. Här på kontoret ska man klara av allt i vardagsekonomin. Här kan man försäkra det mesta – barnen, huset, bilen,djuren. I entrén finns saker som kan hålla olycka borta eller lindra den – som brandsläckare och cykelhjälmar.

Maria Ridman är chef för flera lokalkontor – från Sala i öster till Karlskoga i väster. Det är oundvikligt att prata om den stora branden i Västmanland förra året. Det blev förstås ett stort arbete för Länsförsäkringar Bergslagen. De har många kunder/delägare bland de drabbade, som fick hjälp av Länsförsäkringar och kontoret i Lindesberg gjorde stora insatser för att ta hand om kunder. Länsförsäkringar Bergslagen fick också ett pris som delades ut vid en gala som anordnades av tidningen Risk och Försäkring förra veckan för sitt ”helhetsgrepp vid skogsbranden”.
– Vi träffade kunder och andra ute på kriscentrum, i ladugårdar och på platser där vi tidigare aldrig mötts, sade en stolt chef efter prisutdelningen.


Maria Ridman tycker att Länsförsäkringar Bergslagens styrka är den lokala närvaron. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar har funnits i över 150 år och uppstod som sk brandstodsbolag, för bränder var ett gissel i mitten av 1800-talet. På 1980-talet blev Länsförsäkringar i Örebro och Västmanland ett – Länsförsäkringar Bergslagen. I Örebro och Västerås finns också de största kontoren, men de har specialister som kan resa ut till lokalkontoren. Så t ex kan Lindesbergs-kontoret be att expertis kommer hit för att ge juridiska råd i familjeärenden eller finansiell rådgivning till företag.
  
När Maria Ridman kommer till Lindesbergskontoret den här gången, så har hon en släpvagn bakom bilen från Västerås. Det är utställningsmaterial som Länsförsäkringar ska ställa upp på Bomässan på Lindesberg Arena nu i helgen. Hon säger att Länsförsäkringars styrka är närheten till kunderna.

– Även om vi har många IT-lösningar och en app, så att våra kunder kan sköta bank- eller försäkringsärenden elektronisk, så vill vi ha det personliga mötet, säger hon och är mycket bestämd med att medarbetarna som varje dag finns på plats i Lindesberg, ska vara med på fotograferingen för LindeNytt, för ”det är ju dem som lindesbergarna känner igen”. Hon har mycket svårt att se Länsförsäkringar Bergslagen utan lokalkontor. Samtidigt säger hon att de är ”otroligt stolta” över det pris man fått för sin app. Via den kan man ansöka om lån eller starta ett sparande.

Länsförsäkringar Bergslagen har också ett samhällsengagemang i bygden. Bergslagslyftet är ett sponsorssamarbete för att stödja barn och ungdomar. Samhällsfonden delar sedan 2012 ut stipendier på sammanlagt 200 000 kr varje år. Stipendiater har varit t ex Missing People och Brottsoffer- Kvinno- och Tjejjourer.

Publicerad 28 april 2015 klockan 09:09

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Succén kommer tillbaka även den här sommaren. Foto: Per Sander

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år

Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten med Martin Almgren ute på sjön Råsvalen. Även i år är det eldsjälen Per Sander som står för arrangemanget, där hans enorma flotte återigen agerar scen för konserten.
– Tanken har alltid varit att vi skulle köra i år igen, så det känns jättekul, säger Per.

8 juni 2021 klockan 11:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Lindqvist & Son Glasmästeri blir Glaskedjan

Precis innan årsskiftet blev det klart att Lindqvist & Son Glasmästeri kommer att bli en, av de över 80 glasmästerier inom branschens största kedja, Glaskedjan. Logotypen kommer att ändras, annars kommer allt att vara sig likt för det klassiska företaget som har funnits med sedan 1940-talet.
– Jag tycker att det känns väldigt positivt, säger Urban Lindqvist.

4 juni 2021 klockan 12:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Upplagt för solig loppisfest i Gusselby på nationaldagen
Med start klockan 11.00 på nationaldagen bjuder Gusselby Hembygdsförening in till byaloppis i Gusselby. Ett 15-tal olika säljare kommer finnas på ...
3 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Premiär för Stadshotellets Bubbelbar
Efter ett tufft coronaår öppnar nu Lindesbergs Stadshotell sitt nya koncept, Bubbelbaren, där både hotellgäster och flanerande Lindesbergare kan ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hur låter Linde energi: ”ett soundtrack för Bergslagen”
Den som trodde att Linde energi endast arbetar med att leverera el och värme får nog tänka om, för numera kan de även titulera sig som ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Produktionen når sitt max – nu anställer Meritor personal

2020 var ett år som präglades av korttidspermitteringar och storvarsel i spåren av coronapandemin. Nu – ett år senare – är situationen raka motsatsen på Meritorfabriken i Lindesberg. Inför sommar- och höstperioden kommer tillverkning att gå för högvarv och för att klara dessa volymer kommer fabriken behöva förstärka på personalsidan – på flera avdelningar.
– Vi kommer att behöva ett 30-tal visstidsanställda, kommenterar Kent Blom, platschef och VD på Meritor i Lindesberg.

24 maj 2021 klockan 14:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt ...

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Annons

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står ...

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang ...

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt ...
9 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-26

2021-03-25

2021-03-22

2021-03-19

2021-03-18

2021-03-16

2021-03-09

2021-03-09

2021-03-09

2021-03-05

2021-03-05

2021-03-04

2021-03-04

2021-03-01

2021-06-22 00:11