Maria Ridman ger guldkunderna 20 procents rabatt. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar: ”Minsta storbanken växer utan växtvärk”

De jobbar på Lindesbergs kanske minst kända bank. Det här är ett företag med tusen guldkunder – ett företag som ägs av sina kunder. Vi talar om Länsförsäkringar Bergslagen.

Maria Ridman är försäljningschef för privata bankaffärer och möter upp vid Kristinavägen mitt i centrala Lindesberg. På båda sidorna om entrén syns skyltar för försäkringar och fastighetsförmedling. Men var är banken ?
– För gemene man så kanske vår bankverksamhet inte är lika känd, men vi har två medarbetare här som arbetar med bankärenden, säger Maria Ridman, som berättar att av de övriga sex på kontoret arbetar fyra med försäkringar och två är fastighetsmäklare.
 
Med motiveringen ”Den minsta storbanken växer utan växtvärk och låter vinster gå tillbaka till nöjda kunder” utsåg tidningen Privata Affärer Länsförsäkringar till Årets Bank 2014. Länsförsäkringar Bergslagen har inga aktieägare utan pengarna går direkt tillbaka till kunderna. 2012 delade man ut 160 milj kr i återbäring. Som liten bank klarar man sig ganska helskinnad ur den kritik som storbankerna brukar få utstå, när bankkunder klagar över direktörslöner och miljardutdelningar och Maria Ridman säger att Länsförsäkringar får nya kunder som vill ha dem som huvudbank. Några byter åt andra hållet. Bankkunder är inte längre lika trogna som förr i tiden, när man satte in pengarna på samma bank som morfar eller farmor.


Åtta personer arbetar på Länsförsäkringar i Lindesberg som gärna vill att kunderna kommer in på kontoret. Foto: Hans Andersson 

Länsförsäkringars bank liknar mycket andra banker – med liknande räntor och avtalsvillkor. Inte heller här får du någon ränta på ditt lönekonto. Men genom att du har banken och försäkringsbolaget under samma tak kan det vara en fördel t ex om du råkar ut för en skada. Och är du kund inom tre områden – bank, försäkring och fastighetsförmedling – ja, då blir du guldkund och får 20 procent. Länsförsäkringar Bergslagen har 15 000 – 20 000 guldkunder. Tusen av dem genom kontoret i Lindesberg.

”Jag blev Guldkund och fick en Ingrid” står det på den stora affischen till vänster om entrén och Maria Ridman berättar gärna om hur Länsförsäkringar Bergslagen vill vara med i många viktiga skeden i Lindesbergarnas liv. Här på kontoret ska man klara av allt i vardagsekonomin. Här kan man försäkra det mesta – barnen, huset, bilen,djuren. I entrén finns saker som kan hålla olycka borta eller lindra den – som brandsläckare och cykelhjälmar.

Maria Ridman är chef för flera lokalkontor – från Sala i öster till Karlskoga i väster. Det är oundvikligt att prata om den stora branden i Västmanland förra året. Det blev förstås ett stort arbete för Länsförsäkringar Bergslagen. De har många kunder/delägare bland de drabbade, som fick hjälp av Länsförsäkringar och kontoret i Lindesberg gjorde stora insatser för att ta hand om kunder. Länsförsäkringar Bergslagen fick också ett pris som delades ut vid en gala som anordnades av tidningen Risk och Försäkring förra veckan för sitt ”helhetsgrepp vid skogsbranden”.
– Vi träffade kunder och andra ute på kriscentrum, i ladugårdar och på platser där vi tidigare aldrig mötts, sade en stolt chef efter prisutdelningen.


Maria Ridman tycker att Länsförsäkringar Bergslagens styrka är den lokala närvaron. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar har funnits i över 150 år och uppstod som sk brandstodsbolag, för bränder var ett gissel i mitten av 1800-talet. På 1980-talet blev Länsförsäkringar i Örebro och Västmanland ett – Länsförsäkringar Bergslagen. I Örebro och Västerås finns också de största kontoren, men de har specialister som kan resa ut till lokalkontoren. Så t ex kan Lindesbergs-kontoret be att expertis kommer hit för att ge juridiska råd i familjeärenden eller finansiell rådgivning till företag.
  
När Maria Ridman kommer till Lindesbergskontoret den här gången, så har hon en släpvagn bakom bilen från Västerås. Det är utställningsmaterial som Länsförsäkringar ska ställa upp på Bomässan på Lindesberg Arena nu i helgen. Hon säger att Länsförsäkringars styrka är närheten till kunderna.

– Även om vi har många IT-lösningar och en app, så att våra kunder kan sköta bank- eller försäkringsärenden elektronisk, så vill vi ha det personliga mötet, säger hon och är mycket bestämd med att medarbetarna som varje dag finns på plats i Lindesberg, ska vara med på fotograferingen för LindeNytt, för ”det är ju dem som lindesbergarna känner igen”. Hon har mycket svårt att se Länsförsäkringar Bergslagen utan lokalkontor. Samtidigt säger hon att de är ”otroligt stolta” över det pris man fått för sin app. Via den kan man ansöka om lån eller starta ett sparande.

Länsförsäkringar Bergslagen har också ett samhällsengagemang i bygden. Bergslagslyftet är ett sponsorssamarbete för att stödja barn och ungdomar. Samhällsfonden delar sedan 2012 ut stipendier på sammanlagt 200 000 kr varje år. Stipendiater har varit t ex Missing People och Brottsoffer- Kvinno- och Tjejjourer.

Publicerad 28 april 2015 klockan 09:09

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Bröderna Per och Olle Nelzén lämnar nu över verksamheten till Ann Björklund och Christina Orrbo. Foto: Privat

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.

11 februari 2021 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Verksamhetschefen Sandra Emanuelsson är mycket nöjd med måndagens premiär. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Sveas Wiener hade premiär

Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.

2 februari 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Titikarn (th) och dottern Thanatcha Thongchai kommer att sköta ruljangsen på restaurangen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nygammal krögare blåser liv i Folkans restaurang

Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.

1 februari 2021 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Det blir mest gym på jobbet för stark trio

När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats ...

Jätteinvestering: 2,6 miljarder skall ge effektivare produktion

PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Fr...

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i ...

Annons

Lotta Sunvisson tillträdde som butikschef strax innan pandemin slog till. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.

26 januari 2021 klockan 10:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya fö...

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch

Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ...

Anna-Lena Rydelius välkomnar alla till sin gårdsbutik. Foto: Jennie Larsson

bildspel Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik

Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.

7 januari 2021 klockan 08:10 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man ...
30 december 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Fem får dela på Energiklappen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in ...
21 december 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel
När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället ...
18 december 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-12-17

2020-12-15

2020-12-09

2020-12-04

2020-12-03

2020-12-02

2020-11-25

2020-11-24

2020-11-23

2020-11-23

2020-11-20

2020-11-19

2020-11-17

2020-11-11

2021-03-02 18:47