Det är skolstart på den nya och färdigställda Lindbackaskolan. I samband med att eleverna gör sina första skoldagar på den nya skolan, samlades tre talespersoner från Kommunhuset samt Jonas Bernström från Falab, för att ge sin syn på den nybyggda högstadieskolan.
Det är skolstart i Lindesberg och under veckan fick den nya Lindbackaskolan ta emot sina första elever.
2018 togs det första spadtaget för den ny uppbyggda Lindbackaskolan. Nära tre år senare står bygget färdigt, lagom för skolstart. Förutom nya och fräscha lokaler så omfattar själva skolbyggnaden en yta på stora 17 700 kvadratmeter.
– Den gamla skollokalen var helt enkelt för gammal och behövde rustas upp. Vi tog även tillfället i akt och rustade samtidigt upp på Brotorpsskolans byggnader, berättar Linda Svahn från barn- och utbildningsnämnden som är en av de fyra pressträffsrepresentanterna.
– Vi gör den här pressträffen för att vi är stolta över att få visa upp den nybyggda skolan. Fram mot november kommer vi att ha en helgdag för en mer offentlig invigning. Då med guidade turer runt skolan för dem som vill. Det kommer även att göras små filmer från alla inblandade där alla presenteras, dessa kommer senare att hittas på kommunens hemsida.

För sex år sedan gjordes ett beslut om att bygga upp den nya skolan som idag står klar. Enligt kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka, så har det varit enade röster om att få göra detta projekt.
– Även om vi bara är några representanter från Kommunhuset, så har det varit en stor enighet att bygga upp den här skolan. Den enda som det har varit oliktänkande på har varit med placeringen. Det har funnits ett härligt driv om den här skolan.
Något som får stöd från Falab:
– Om vi ska växa så måste vi att våga bygga nytt, det är även alltid lättare att rekrytera nya människor om det är ett nyare projekt. Ska du rekrytera brandmän så är det lättare om brandstationen är ny, detsamma gäller med skolor. Samtidigt visar vi att det lokala näringslivet vågar bygga nytt, berättar Jonas Bernström från Falab.
– Skolan är en symbol för vår framtidstro, samtidigt som det är mer än bara en skola. Med ett stort kök som kan göra upp till 3000 portioner mat om dagen, så kan vi härifrån göra mat till andra avdelningar så som äldreomsorgen och andra skolor. Dessutom sätter det ringar på vattnet att vi i samband med detta, kan hjälpa till för att kunna rusta upp i ishallen samt en ny curlinghall. Det blir som en satsning på idrott och fritid, berättar tillväxtnämndens ordförande Magnus Storm (C).

Lokalen drivs miljövänligt av solceller och fjärrvärme från det lokala Linde Energi. Utformningen av skolan har även detta tänkts igenom där eleverna själva har varit med under resan.
– Vi har nya och drivna pedagoger som tillsammans med eleverna har fått tycka till om den nya skolan. Några elever tyckte exempelvis inte att Stadsskogsskolans skolgård lockade tillräckligt för att gå utomhus under rasterna. Eleverna har därför fått vara med om vad som lockar bättre under rasterna, vilket har gjort att vi har fått en bättre skolgård där vi exempelvis har ett parkour-område för att nämna något, berättar Linda Svahn.
– Vi har till och med haft en tävling om namnet på skolan, som en elev även vann. Det har varit ett stort engagemang från eleverna, vilket såklart är roligt.
– Lokalen är även uthyrningsbar, vilket gör det till mer än bara en skola. Delar av byggnaden kan exempelvis hyras av föreningar men även för kurser, möten eller konferenser. Vi har varit noga med att kolla på hur andra har gjort, vi har åkt på studiebesök hos andra för att få fram så bra lösningar som möjligt. Målet är att det hela tiden ska vara uthyrt och ständigt vara folk här, det ska helst inte stå tomt, säger Jonas.
Med skolstarten i Lindbackaskolan så innebär detta att Stadsskogsskolan står tom, vilket den även kommer att förbli även framåt. Vad som kommer att ske med den klassiska skolan är däremot inget självklart.
– Där är beslut ännu inte taget, det är en prioritet som vi ständigt jobbar på men något kommer att hända med den tidigare skolan. En del lokaler som aulan, köket och idrottshallen kommer att vara kvar, hur de kommer att driftas är däremot inte klart, berättar Bengt Storbacka.