Att bygga i trä ligger helt rätt i tiden, tycker riksdagsmannen Ola Johansson och Mats Dahlström som är oppositionsråd i Falun och har ett djupt engagemang i träbyggnadsteknik. Tidigare i veckan gjorde dessa två centerpolitiker ett besök i Lindesberg för att titta närmare på den nya förskolan som inte bara är byggd i trä utan också är ett så kallat passivhus.
Tillsammans med Centerpartiets lokala representanter Jonas Kleber och Björn Pettersson samt Libos VD Roger Sixtensson, fick gästerna stilla sin nyfikenhet med ett besök vid förskolan på Kyrkberget på måndagseftermiddagen. Deras besök i Lindesberg var en del i en längre studieresa för att titta på nybyggen enligt träbyggnadsteknik.
– När man bygger annorlunda röner det intresse, påpekar oppositionsråd Jonas Kleber.
Och visst är förskolan annorlunda på många sätt och vis. Från fastighetsägaren sida påpekas att vi inte skall vara blyga för att sträcka på oss mellanåt.
– Jag tycker vi skall bli bättre på att skryta lite över vad vi faktiskt kan åstadkomma här i Lindesberg, kommenterar Roger Sixtensson, VD för det kommunala fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder.
Mats Dahlström, centerpartistiskt oppositionsråd i Falun, blev mycket imponerad av förskolan och har svårt att hålla tillbaka superlativen.
– Det här var ett väldigt fascinerande och bra bygge och jag hade inte haft något emot att mina barnbarn fick chansen gå i en sådan här skola, säger oppositionsråd Mats Dahlström.
Mats anser att Lindesberg har gjort rätt där andra ibland gör fel.
– När man skall bygga klimatsmart så är trä det absolut bästa materialet. Här gör vissa fel ibland och väljer det sämsta tänkbara byggnadsmaterialet som är betong, säger han.
På hemmaplan råder samma behov av förskoleplatser som Lindesberg hade innan bygget av den runda förskolan.
– Vi håller på med en upphandling just nu och precis som i Lindesberg skall det vara en förskola byggd i trä, men vi kommer inte att bygga en rund sådan, tillägger Mats Dahlström.
Det Lindesberg har gemensamt med gästande politiker, är att man tittar med viss avund på Växjö. I det snålaste av Småland kan man bygga så kostnadseffektivt så t o m smålänningarna anser det vara billigt. Man pratar om ungefär en halvering av produktionskostnaden.
– Vi har ju varit nere på studiebesök där för att lära oss hur de har lyckats med detta. Och visst har vi haft nytta av den resan, säger Roger Sixtensson.
Han syftar på den upphandling som pressade ner prisbilden markant och stämplades som ett trendbrott i Lindesberg. Upphandlingen var byggnadsprojektet Strandskolan. Lägsta bud blev 44 miljoner kronor. Högsta bud 57,6 miljoner.