Linde energi måste växa för att kunna klara sig i framtiden. Det menar verkställande direktören Anders Anté, som idag talade på Rotarys lunchmöte. Han säger att det idag finns många stora elaktörer som kastar blickar kommunens lilla energibolag. Den enda vägen för att hävda sig är att satsa på en utökning av verksamheten.- Om fem år ska Linde energi vara dubbelt så stort, säger Anders Anté. Vi har redan lagt bud på ett kraftverk i närområdet och fler kommer.
Energibranschen är stor och komplicerad. Sedan avregleringen har marknaden förändrats och de dominerande företagen äger nu stora delar av elnäten. Linde energi är en liten aktör som försörjer delar av kommunen med el och fjärrvärme med spillvärme från Billerud Korsnäs samt vattenkraft.
– Det står helt klart att i framtiden blir det än viktigare elen produceras på ett miljövänligt sätt, menar Anders Anté. Miljörapporterna som presenterats visar att klimatet redan är påverkat på grund av människans användning av fossila bränslen. Men lösningen på detta gigantiska problem måste ske eftertänksamt och i samråd länderna emellan.
Anders Anté tog utvecklingen i Tyskland som ett exempel på när snabba politiska beslut kan skjuta över målet. Kärnkraftverkens avveckling har lett till ökat kolanvändning trots att man satsar stora summor på förnyelsebar energi. I Sverige utgör Vattenkraftsutredningen ett bekymmer för de små vattenkraftverken som måste prövas mot miljöbalken. Resultatet har blivit att flera ägare funderar på att slå igen.
– Detta visar på att vi måste växa klokt och långsiktigt, säger Anders Anté. Lindeborna har idag låga energipriser och företaget går mycket bra. Förra året fick vi med 22 miljoner kronor i vinst. Om fem år ska vi tredubbla den siffran till kommunens bästa.
Receptet är, enligt Anders Anté, att satsa på industriprojekt och att köpa upp elnät samt kraftverk. Ett bud har lagts på Närkes Kils Elektriska och snart kommer energibolaget att tillverka processånga för ett industriföretag. Långtgående planer finns att leverera fjärrkyla till lasarettet.
– Linde energi kan inte lösa miljöproblemen i världen men vi kan påverka så att den lokala klimatpåverkan blir mindre, säger Anders Anté. Idag har vi 9 100 elkunder och det kommer att bli fler i framtiden.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.