Linde energi måste växa för att kunna klara sig i framtiden. Det menar verkställande direktören Anders Anté, som idag talade på Rotarys lunchmöte. Han säger att det idag finns många stora elaktörer som kastar blickar kommunens lilla energibolag. Den enda vägen för att hävda sig är att satsa på en utökning av verksamheten.- Om fem år ska Linde energi vara dubbelt så stort, säger Anders Anté. Vi har redan lagt bud på ett kraftverk i närområdet och fler kommer.
Energibranschen är stor och komplicerad. Sedan avregleringen har marknaden förändrats och de dominerande företagen äger nu stora delar av elnäten. Linde energi är en liten aktör som försörjer delar av kommunen med el och fjärrvärme med spillvärme från Billerud Korsnäs samt vattenkraft.
– Det står helt klart att i framtiden blir det än viktigare elen produceras på ett miljövänligt sätt, menar Anders Anté. Miljörapporterna som presenterats visar att klimatet redan är påverkat på grund av människans användning av fossila bränslen. Men lösningen på detta gigantiska problem måste ske eftertänksamt och i samråd länderna emellan.
Anders Anté tog utvecklingen i Tyskland som ett exempel på när snabba politiska beslut kan skjuta över målet. Kärnkraftverkens avveckling har lett till ökat kolanvändning trots att man satsar stora summor på förnyelsebar energi. I Sverige utgör Vattenkraftsutredningen ett bekymmer för de små vattenkraftverken som måste prövas mot miljöbalken. Resultatet har blivit att flera ägare funderar på att slå igen.
– Detta visar på att vi måste växa klokt och långsiktigt, säger Anders Anté. Lindeborna har idag låga energipriser och företaget går mycket bra. Förra året fick vi med 22 miljoner kronor i vinst. Om fem år ska vi tredubbla den siffran till kommunens bästa.
Receptet är, enligt Anders Anté, att satsa på industriprojekt och att köpa upp elnät samt kraftverk. Ett bud har lagts på Närkes Kils Elektriska och snart kommer energibolaget att tillverka processånga för ett industriföretag. Långtgående planer finns att leverera fjärrkyla till lasarettet.
– Linde energi kan inte lösa miljöproblemen i världen men vi kan påverka så att den lokala klimatpåverkan blir mindre, säger Anders Anté. Idag har vi 9 100 elkunder och det kommer att bli fler i framtiden.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.