Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets största enskilda investering sedan fjärrvärmenätet byggdes mellan Frövi och Lindesberg – en satsning som sker i Rånnesta, en plats utanför Örebro som många kanske mest förknippar med den kända fågelsjön Tysslingen och de tusentals sångsvanar som varje vår anländer dit.
Sedan 2015 ansvarar Linde energi för delar av elnätet kring Närkes Kil och nu pågår arbetet med att säkra upp elnätet för framtiden.
– Örebro stad växer och vi måste förbereda oss för expansionen norrut. Genom att bygga en ny mottagningsstation, med ställverk för såväl 40 kV som 10 kV samt två nya transformatorstationer, framtidssäkrar vi elnätet och vår möjlighet att kunna erbjuda trygga och säkra elleveranser, säger Joakim Johansson, chef Affärsområde El på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Den nuvarande mottagarstationen har blivit till åren kommen, förklarar han.
– Nuvarande mottagningsstation är ålderstigen. Den här satsningen innebär även att vi investerar i vår personals arbetsmiljö och säkerhet, fortsätter Joakim Johansson.
Totalt beräknas projektet, som planeras vara klart i slutet av år 2022, kosta omkring 30 miljoner kronor.
– Det är vår största enskilda investering på 20 år. Senast vi genomförde ett projekt i den här digniteten var när vi byggde spillvärmenätet mellan Frövi och Lindesberg, påpekar Joakim Johansson.
Försenad byggstart
Bygget av den nya mottagningsstationen skulle enligt planen ha påbörjats redan för drygt ett år sedan, men en överklagad upphandling satte käppar i hjulen. Efter att ha prövats i Förvaltningsrätten godkändes den ursprungliga upphandlingen och Linde energi kunde skrida till verket, skriver företaget i pressmeddelandet.
– Tyvärr är det lite för enkelt att överklaga upphandlingar utan större insatser för den som överklagar. Vi beräknar att den utdragna processen kostat oss ungefär en miljon extra. Det är så klart viktigt i ett fungerande rättssamhälle att processen går rätt till och att man har chansen att få beslut överprövade, men det känns viktigt att poängtera den här problematiken, menar Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Vi värdesatte och valde långsiktighet, vilket vi är övertygade om gynnar alla i slutändan, avslutar Jens Isemo.
Projektet genomförs i samarbete med den upphandlade totalentreprenören Vattenfall Services Nordic AB.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.