Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att dåvarande ägare beslutat att lägga ner verksamheten. Därmed räddades en anrik industri i bygden som riskerade att annars gå förlorad och fabriken fick en nytändning. I förra veckan firade man jubileet med champagne, tårta och upplyftande ord från delägaren Johan Utterberg:
– Framtiden ser väldigt ljus och positiv ut med det nya materialet, så skål för oss och för framtiden!
Sommaren 2017 meddelade dåvarande ägare av fabriken att man skulle lägga ner Por-Pacs verksamhet i Lindesberg där ett 40-tal anställda hade sin sysselsättning. Några få månader senare gick nya drivande ägare in och återupptog tillverkningen. Åtta tidigare anställda fick sina jobb åter och nu sex år senare ser framtiden betydligt mer spännande ut.
– Vi är väldigt glada över resan som vi har gjort under de här sex åren. Vi började på knästående kan man säga – så var det verkligen – och nu är vi på fötter. Just nu har vi 13 anställda och en omsättning på 17 miljoner, vilket nästan är en fördubbling sedan start, berättar delägare Johan Utterberg.
Fabriken som funnits i Lindesberg sedan 1950 har tillverkat en mängd olika produkter genom åren, just nu produceras bland annat transportförpackningar, islådor, bikupor och flytblock – allt i formgjuten cellplast. I skaran av företagets kunder finns flera kända varumärken, däribland det lokala företaget Tormek.
– Tormek har varit en väldigt viktig kund för oss, den allra första produkten som vi tillverkade i LindePacs regi var emballage till deras produkter, numera tillverkar vi även deras insatser för tillbehörslådorna, förklarar Johan.
Nu satsar man hårt på att utveckla fabriken och arbetar för högtryck med att ta fram framtidens fossilfria förpackningsmaterial EWG – ett biobaserat alternativ till EPS. Med ekonomiskt stöd från Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) och ett väl sammansatt forskningsteam på plats bestående av flera av de vassaste på cellulosa har man lyckats komma en bra bit på väg.
– Jag skulle vilja säga att vi är bland de första i världen med detta material. Just nu har vi lyckats få fram ett material som är cellulosabaserat till 96 procent hållbart, vilket innebär att det kan sorteras som papper i kartongreturen. Vårt mål är att materialet ska vara 100 procent hållbart.
Materialet beräknas vara klart för produktion om cirka ett och ett halvt år då det krävs några finjusteringar men redan nu står flera stora företag och knackar ivrigt på dörren för att få vara med från start.
– Vi har redan företag i kö till det nya materialet. Två stora globala företag som köper EPS-produkter till deras förpackningar idag har dessutom erbjudit sig att stötta oss för att vi ska komma vidare i utvecklingen snabbare, de vill såklart börja använda materialet så snart det bara går. Vi tittar just nu på hur vi skulle kunna ha ett sådant samarbete, berättar Johan och förklarar närmare:
– Alla stora producenter har ett ansvar att göra så bra ifrån sig som möjligt enligt CSR, med det menas att företag ska medverka till ett bättre samhälle och en renare miljö. Kan man då få bort fossilbaserade material som expanderad polystyren från förpackningarna så är det en stor vinst för hela kedjan.
Om allt går som det ska räknar man med att det nya materialet ska ge företaget ett helt nytt affärsben att stå på vilket ger LindePac möjlighet att expandera och ge Lindesberg fler nya arbetstillfällen. Förhoppningen är att detta ska kunna ske inom loppet av två till tre år.
– Eftersom att vi kommer vara först ut med den här nya tekniken så kommer vi förutom att sälja den till andra företag även att sälja kompetensen för att tillverka EWG. Vi har flera som arbetar här från den gamla styrkan från PorPac som har kompetens som är ovärderlig. Forskarna i all ära, men man måste ha handpåläggningen på maskinerna och det är en del av kompetensen som vi kommer kunna sälja vidare till företag över hela världen, avslutar Johan.