Det unga företaget Lindesbergs Bygg tror på framtiden. När det växande bolaget behövde nya lokaler valde man att bygga nytt och stort och därigenom har ett toppmodernt företagshotell växt fram vid nya industrirakan med adress Bowlinggatan. Här huserar nu fem företag i olika branscher som berikar och hjälper varandra.- Det har blivit ett lyckat projekt, säger Johan Svensson, VD för Lindesbergs Bygg. Vi hade fullt uthyrt redan innan huset stod klart i april. Och att vi kan hjälpa varandra med jobben är en bra bonus.
Lindesbergs Bygg bildades 2007 av Johan Svensson och Jonas Blom. Företaget som växt snabbt har idag 18 anställda och många stora kunder som Kumla bostäder, Egeryds, Moelven, Lager 157 och Ljusnarsbergs kommun. För några år sedan började behovet av nya lokaler att bli stora då det behövdes både kontorsytor men framförallt en väl tilltagen uppställningsplats för arbetsmaterial.
– Vi köpte tomten här på industriområdet i februari 2013 och började bygga nästan på en gång, berättar Johan Svensson. Då hade vi tagit beslutet att bygga en större industrilokal där fler företag än vi själva kunde få plats.
Det toppmoderna huset är ritat av Roof arkitekter och är 1250 kvadratmeter stort. En tredjedel av ytan består av kontorsytor och resten är industrilokaler. Här hyr fyra olika företag sina lokaler idag. Det är logistikföretaget Trostek Transport, den internationella elkoncernen Midroc Electric, bilverkstaden Kallernäs bil och maskin samt Expertiss som jobbar med byggnation och personalutveckling.
– Vi behövde aldrig annonsera ut några lediga lokaler, säger Johan Svensson. Intresset var direkt väldigt stort för att hyra hos oss. Och det har blivit bra eftersom vi köper tjänster av varandra.
Johan Svensson, VD för Lindesbergs Bygg. Foto: Monika Aune
Lindesbergs bygg har själva ett stort kontor i byggnaden med fikarum och omklädning för hantverkarna. Bygget är också anpassat för att företaget ska kunna växa ännu mer i framtiden.
– Det rullar på bra nu, säger Johan Svensson. Vi har inte märkt av några finansdippar och jobben kommer i bra takt. Läget här är också väldigt bra. Logistiken fungerar väl och det är nära till allt.
– Vi är ett ungt gäng som ser stora framtidsmöjligheter här i Lindesberg. Företagshotellet var ett stort projekt som vi landar i just nu men det är inte otänkbart att vi satsar på något liknande koncept om några år.
När förskolan Grönsiskan stängde sina dörrar för sista gången i början av året, påbörjades en helt ny resa för dess gamla lokaler. Efter otaliga timmars hårt slit får Hagaberg snart sin första egna restaurang, när Uffes pizzeria öppnar på torsdag.
– Jag har ju hållit på med det här sedan jag var 16 år gammal, det är det här jag brinner för, berättar Uffe Kocamaz.
Den omåttligt populära sommarsuccén Martin på sjön kommer tillbaka för ett fjärde år. Datumet är satt till lördagen den 16 augusti, då Martin Almgren återigen intar Råsvalens vatten för en flytande konsert i höjd med Lövåsen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, med en gratis klippning inför den stora dagen.
Under en klarblå himmel och strålande sol flockades nyfikna besökare till årets upplaga av Hyrmaskinsdagen under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana hockeyproffs i speedshooting.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.