– Det som verkligen glädjer oss är att, när man tittar på resultatet för årskurs 5 här i Lindesberg, så ligger vi på nittonde plats – i hela landet!Grundskolechefen Peter Lundell är verkligen glad, när han studerar de enkäter om trygghet och arbetsro som gjorts i Lindesbergs grundskolor.
Kommunen gör varje år en enkät bland grundskoleeleverna ( årskurs 4 – 9) för att ta reda på om de känner sig trygga, om de har arbetsro i klassrummet, om de får hjälp att nå målen och om lärarna lyssnar till deras åsikter. I den senaste enkäten, som gäller hela förra läsåret, svarar nästan 95 procent känner sig trygga i skolan – och det är litet bättre än läsåret innan.
– Att 95 procent av eleverna i årskurs 4 – 9 känner sig trygga i skolan – det är en otroligt bra siffra, säger Peter Lundell, verksamhetschef för grundskolan i Lindesberg.
Nästan 67 procent säger att de känner sig nyfikna i skolan ( fler än förra läsåret), drygt 78 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan ( det är upp fem procentenheter), fler tycker att det är arbetsro ( 66,7 procent) och att det är lugnt på rasterna ( 81,5 proc). Lika många som för ett år sedan säger att de trivs i skolan – 78 procent. Men det finns också områden där eleverna inte har lika positiva åsikter som läsåret innan – t ex att lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter, att de vet vad de ska kunna för att nå målen eller att ”läraren förväntar sig att jag ska nå målen i alla ämnen”. Totalt är det tolv påståenden som eleverna får ta ställning till.
– Resultatet i den här enkäten används när skolorna sedan reviderar sina likabehandlingsplaner.
Många skolor har haft just ”Arbetsro” och ”att skapa nyfikenhet” som fokusfrågor. Där kan vi ju samlat se en svag uppåtgående trend. Vi siktar på att den ska fortsätta uppåt, säger Peter Lundell. Resultaten för varje skola finns i deras kvalitetsrapporter som finns att läsa under varje skola på kommunens hemsida. De senaste gjordes sommaren 2014.
Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en enkätundersökning med nära 100 000 elever i årskurserna 5 och 8. Resultaten ska ge en bredare syn på hur skolorna lyckas med t ex värdegrundarbete och andra delar av skolans uppdrag förutom att bara titta på kunskapsresultaten. Resultaten i den undersökningen ligger nära kommunens egen enkät. Men enkäterna är inte helt jämförbara eftersom Lindesberg frågar elever i alla klasser från årskurs 4 till och med årskurs 9, medan SKL frågar bara två årskurser – femmorna och åttorna.
Glädjande i den enkäten är att i stort sett alla femmor i Lindesberg ( 99 procent!) känner sig trygga i skolan. Det placerar Lindesbergs kommun på elfte plats i rankningen när det gäller just tryggheten – i bara tio kommuner i hela landet säger sig fler femmor vara trygga i skolan ! För åttorna är det något lägre ( 95 procent) och där blir det ”röda siffror” för åttorna när det gäller återkopplingen till eleverna – bara 70 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan.
Tittar man på svaren på alla sju frågorna – I den sammanvägda enkäten – så kommer Lindesberg på 19 plats av nästan 200 kommuner, när det gäller hur nöjda femmorna är med skolan ! Det är den placeringen som gör grundskolechefen Peter Lundell så otroligt glad. För åttorna ligger nöjdheten mitt i den kommunala rankinglistan – plats 98.
– Tyvärr ser vi inte lika goda siffror, när det gäller resultaten, betygen. Där är vi inte lika nöjda, säger Peter Lundell.
SKL presenterar löpande s k Öppna Jämförelser över olika områden – t ex skolan. Där kan man jämföra både hur mycket varje kommun lägger ner på skolan och vilka resultat eleverna presterar – utifrån slutbetyg, ämnesprov och omvärldskunskap. Syftet är att det ska bidra till att kommunerna utvecklar skolan. För läsåret 2012 -13 är det röda siffror över i stort sett hela linjen för Lindesbergs grundskolor. Andelen elever som uppnått målen i alla ämnen är 66 procent – det ska jämföras med 77 procent i snitt i landet. När det gäller det sk genomsnittliga meritvärdet är placeringen på rankinglistan 268 av 289 kommuner.
– Vi tror att en framgångsfaktor för att nå bra resultat och betyg, är att fokusera på arbetsro och att skapa ett skolarbete som gör eleverna så nyfikna att de får lust att lära sig mer. Många skolor i kommunen har just det som fokusfrågor, säger Peter Lundell.
Efter den långvariga och starka kritik som kommit mot den svenska skolan söker kommuner, skolverk och skolforskare hitta framgångsfaktorer. Den nyazeeländske forskaren John Hattie har kommit fram till att goda relationer mellan lärare och elever och höga förväntningar från lärarens sida på samtliga elever har visat sig ha betydelse. Andra viktiga faktorer är lärarens förmåga att fokusera på vad som är väsentligt i undervisningen, och att elever ges regelbunden återkoppling. Hatties idéer har också letat sig in i skolor i Lindesberg. Peter Lundell talar om att lärarna ska vara ledare och ha fasta rutiner i klassrummet.