När Volvo etablerade sig i Lindesberg i början av 70-talet var närheten till sjukvård och akutmottagning något som spelade en stor roll i att valet just landade på Lindesberg som etableringsort. Beslutet att förändra akutmottagningens jourlinjer, med start på måndag, är något som man nu ser på med oro från Meritors håll.
– På sikt minskar det här vår möjlighet att finnas på en sådan här plats, säger Kent Blom, platschef och VD på Meritor.
Med bara dagar kvar tills förändringarna vid primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg träder i kraft är oron stor hos både Meritor och BillerudKorsnäs, som båda tillhör länets större arbetsgivare.
– För oss som fabrik innebär det här en otrolig nackdel, vi är en dygnet-runt-verksamhet med en tung industri. Det potentiella behovet för oss att ha nära till en nattkirurgi ifall vi får svåra benbrott, hand- och fotskador är viktigt, men då har man helt enkelt förlängt väntetiden till vård genom att man måste ta sig in till Örebro, något som potentiellt kommer att skada våra medarbetare. Det är högst korkat! säger Åke Utther, ordförande IF Metall på Meritor.
Oron för en längre väntetid tills man som potentiellt skadad patient kan tas om hand är något som samtliga i rummet stämmer in i, och något man ser mycket allvarligt på. Medarbetarnas säkerhet måste säkerställas, poängterar man.
– Skulle det hända något här på natten kan vi, i de fall det går att transportera personen i en vanlig bil, snabbt få hjälp på akuten. Nu måste vi istället sitta och vänta på ambulans från Örebro, och då kan man bara hoppas att den inte sitter och kör en transport från Kopparberg just då. Att sitta och vänta 1-2 timmar på en ambulans är mycket för våra medlemmar som blir skadade eller liknande, säger Hans-Ove Lundgren, huvudskyddsombud på Meritor.
– Det problemet ser även vi, eftersom vi också är en stor arbetsplats som har dygnet-runt-verksamhet. Vi har en miljö som är otroligt farlig, och de flesta skador sker på eftermiddagar och helger. De skador som vi ser är kläm- och skärskador, och då är det ju kirurgi som behövs. Vi är ju jätteberoende av att ambulansen kan vara på plats så snabbt som möjligt, berättar Lars Carlsson, ordförande Svenska Pappersindustriarbetareförbundet, avdelning 43 på BillerudKorsnäs.
Frustrationen är märkbart stor över det fattade beslutet att dra ned på jourlinjerna vid akutmottagningen, som man befarar bara är första steget i en längre rad nedskärningar i kommunen.
– Det här är folkvalda politiker som slutar lyssna på folket, Astrid Lindgren sa det så bra när hon levde, att när den dagen kommer är det dags att de inte sitter kvar längre. Vi har en hel kommun som går emot det här beslutet, men man väljer att inte lyssna. Det minsta man kan göra att skjuta upp beslutet och tillsätta en ny utredning, säger Åke.
Meritors VD och platschef, Kent Blom, ser allvarligt på vilka konsekvenser ett sådant här beslut kan få för kommunens framtid, och för Meritors framtid i Lindesberg.
– Varje nedmontering av de här norra kommunerna minskar attraktiviteten att bo här, 80% av våra medarbetare bor i Lindesbergs kommun, och resterande i kranskommunerna, där några av dem ligger ännu längre bort. Det försvinner även arbetstillfällen här, som kanske är medflyttande till människor som vi har kompetensbehov av här, då minskar attraktiviteten ytterligare ur en arbetssynpunkt och vi får ännu svårare att få hit kompetens, vilket gör att vi minskar konkurrenskraften. På sikt minskar det här vår möjlighet att finnas på en sådan här plats, säger Kent Blom, platschef och VD på Meritor.
– När sakkunniga ekonomer och överläkare uttalar sig med underlag där de ifrågasätter Sundin och Svahn, och inte får svar, då börjar man ju ana att det är något som inte stämmer i utredningen. Otroligt korkat av socialdemokraterna att inte lyssna på en kommun där samtliga kommunpolitiker plötsligt har en gemensam agenda, och det händer inte ofta! Det är otroligt underminerande av ett parti som från början byggde upp sjukhusverksamheten och välfärden, de ska inte bryta ner den! avslutar Utther.