Lindesbergsföretaget Followit är idag landets största specialist inom positionering av djur, transporter, fordon, människor och värdefull egendom. Dessutom kan man stoltsera med att vara en av de fem största leverantörerna i världen av GPS-positioneringsutrustning till vilda djur.
Followit grundades redan 1974 i Ramsberg, då under namnet Televilt eller TVP Positioning som det också hette. Verksamheten flyttade sedermera till Lindesberg, namnet ändrades då till TVP Positioning, senare till Followit, och sedan årsskiftet delar man byggnad med Distriktsveterinärerna på Stafettgatan. Genom åren har man levererat spårnings- och övervakningsutrustning anpassad för över 120 arter i 75 länder världen över.
– I Sverige är det mest gps- och radiosändare, till boskap som renar och kor men även inom jakten, som vi levererar. Men vi har även en variant som man kan lägga löst t ex i ett fordon om man vill kunna stöldövervaka. Då ligger den sovande tills någon eller något rör fordonet så att den ”vaknar” och då skickar den signaler som kan tala om föremålets position, berättar Ronnie Andersson, operativ chef på Followit.
De totalt 11 anställda på huvudkontoret i Lindesberg sköter hela tillverkningsprocessen på egen hand. Här gör man både hård- och mjukvara, montering samt paketering samtidigt som man ständigt arbetar med att uppdatera och ta fram nya produkter.
– Vår största produkt är ett satellithalsband till elefanter, säger Ronnie och visar ett robust halsband som ligger redo för packning, och fortsätter:
– Dessa väger ungefär 10 kilo och har en omkrets på ca 3 meter. Just det här halsbandet ska användas i ett projekt som syftar till att minimera konflikten mellan människor och utrotningshotade elefanter i och runt flyktinglägren i Bangladesh.
Just forskningen inom det vilda djurlivet står för merparten av Followits kundbas, där man genom åren har tillverkat spårningshalsband till bland annat grizzlybjörnar, pumor och isbjörnar, men också mindre djur som rävar och lodjur.
– Just det här halsbandet används till leoparder, det har en mekanism som gör att man kan låsa upp det via satellit, så att man inte behöver fånga in djuret ytterligare en gång för att ta av det, berättar Ronnie och visar upp produkten.
– Om elefanthalsbandet är vår största produkt så är vår mikro den minsta. Den används till bland annat katter och harar, har en omkrets på 15 cm och väger under 100 gram. Så det är stor spännvidd på produkterna, avslutar Ronnie glatt.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.