Lindesbergsföretaget Followit är idag landets största specialist inom positionering av djur, transporter, fordon, människor och värdefull egendom. Dessutom kan man stoltsera med att vara en av de fem största leverantörerna i världen av GPS-positioneringsutrustning till vilda djur.
Followit grundades redan 1974 i Ramsberg, då under namnet Televilt eller TVP Positioning som det också hette. Verksamheten flyttade sedermera till Lindesberg, namnet ändrades då till TVP Positioning, senare till Followit, och sedan årsskiftet delar man byggnad med Distriktsveterinärerna på Stafettgatan. Genom åren har man levererat spårnings- och övervakningsutrustning anpassad för över 120 arter i 75 länder världen över.
– I Sverige är det mest gps- och radiosändare, till boskap som renar och kor men även inom jakten, som vi levererar. Men vi har även en variant som man kan lägga löst t ex i ett fordon om man vill kunna stöldövervaka. Då ligger den sovande tills någon eller något rör fordonet så att den ”vaknar” och då skickar den signaler som kan tala om föremålets position, berättar Ronnie Andersson, operativ chef på Followit.
De totalt 11 anställda på huvudkontoret i Lindesberg sköter hela tillverkningsprocessen på egen hand. Här gör man både hård- och mjukvara, montering samt paketering samtidigt som man ständigt arbetar med att uppdatera och ta fram nya produkter.
– Vår största produkt är ett satellithalsband till elefanter, säger Ronnie och visar ett robust halsband som ligger redo för packning, och fortsätter:
– Dessa väger ungefär 10 kilo och har en omkrets på ca 3 meter. Just det här halsbandet ska användas i ett projekt som syftar till att minimera konflikten mellan människor och utrotningshotade elefanter i och runt flyktinglägren i Bangladesh.
Just forskningen inom det vilda djurlivet står för merparten av Followits kundbas, där man genom åren har tillverkat spårningshalsband till bland annat grizzlybjörnar, pumor och isbjörnar, men också mindre djur som rävar och lodjur.
– Just det här halsbandet används till leoparder, det har en mekanism som gör att man kan låsa upp det via satellit, så att man inte behöver fånga in djuret ytterligare en gång för att ta av det, berättar Ronnie och visar upp produkten.
– Om elefanthalsbandet är vår största produkt så är vår mikro den minsta. Den används till bland annat katter och harar, har en omkrets på 15 cm och väger under 100 gram. Så det är stor spännvidd på produkterna, avslutar Ronnie glatt.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.