Efter höstens danssuccé anordnade Linde Dansklubb åter kurs i Lindy Hop. Eftersom intresset då var så stort kör man en repris; en kurs för de som är helt och hållet nybörjare, och därefter en fortsättningskurs.
Det blir en riktig heldag på Sandströms för Linde Dansklubb. Fem och en halvtimme lärande och dansande tillsammans med instruktörerna Jörgen Nilsson och Catrin Ljunggren. Jörgen har haft dansskorna på sig sedan trettioårsåldern, medan Catrin nästintill föddes med dem på. Hon har dansat större delen av sitt liv, och därtill instruerat, både utomlands och i Sverige. Den legendariske Frankie Manning blev hennes lärare och mentor i Lindy Hop och 1985 grundade hon dansgruppen ”The Rhythm Hot Shots” med fem andra medlemmar, och som specialiserade sig på Lindy Hop. Så de fjorton stycken som dykt upp till dagens första kurs har sannerligen något att se fram emot.
– Hon har varit världen över och dansat, hon är ett riktigt kraftpaket, säger klubbens ordförande Lennart Sjöstrand och fortsätter:
– Det var så många som tyckte om dansen förra gången, men vi borde kanske ha skippat nybörjare och haft en heldag med nybörjar-medel och medel. Vi hoppas kunna ha det till hösten, men vi blir fler på eftermiddagen. De Lindy Hoppare som fastnat för det kommer tillbaka, medan en del tycker att det är lite för svårt.

Några som förväntansfullt inväntar dagens dansande är Tommy Järlefors och Cecilia Pettersson.
– Jag var med förra gången också. Det är en gammaldags dansform som är kul att prova på. De var väldigt duktiga förra gången att avdramatisera svårigheterna, de gjorde det jättebra. Idag ska vi få lära oss att dansa efter Frankie Manning som är Lindy Hopens urfader, en av grundarna för hela dansen, säger Tommy och Cecilia tillägger om just Lindy Hopen:
– Man får uttrycka sin dansglädje!
Och visst är det så; likt tidigare danser som arrangerats av Linde Dansklubb är deltagarna glada och sparar inte på några leenden. Man värmer upp för att sedan ge sig på grundstegen. Alla steg sitter inte utan man trampar fel, man tappar bort sig, man försöker lite smått förvirrat kika på grannen för att hitta tillbaka. Och det gör absolut ingenting. Man behöver inte vara något proffs, alla är välkomna att prova på en annorlunda och rolig motionsform. Nybörjare är vi ju alla någon gång.
– Ni kommer inte att få lära er så mycket nytt, utan de som jag lärde mig från var väldigt duktiga och jag känner inte att man behöver ändra på det. Jag lär ut det dem lärde ut till mig för trettio år sedan. De flesta av är rätt gröna men jag kommer ta det från grunden och när ni går härifrån idag så kommer ni att ha mer kött på benen, säger Catrin till gruppen.

Sedan är det den där olydiga hälen som så gärna vill släpa i backen och som Jörgen och Catrin ständigt får påminna om.
– Hälen får bara vidröra golvet, vikten ska vara frampå foten. Ni får inte trilla ner, då blir det svårt att komma till nästa steg, vikten ska vara framåt, upplyser Catrin och så dansar de vidare.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.