Var tredje företagare i Lindesbergs kommun tycker att företagsklimatet är bra. Det visar årets enkätundersökning som Svenskt Näringsliv nu presenterat.
36,1 procent av kommunens företagare tycker att företagsklimatet är bra. Det är litet bättre än förra året men fortfarande ett sämre resultat än för landet i sin helhet. I fem av länets tolv kommuner är företagen mer nöjda än vid förra mätningen.
– Det här är en attitydundersökning som säger hur företagarna upplever företagsklimatet, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringslivs Örebrokontor till LindeNytt. Det är glädjande att Lindesberg kan visa ett litet bättre resultat.
-Vi ser att flera kommuner arbetar aktivt med att förbättra förutsättningar för det lokala näringslivet. Då är en god relation till företagarna i kommunen och en snabb och smidig hantering av myndighetsfrågor viktiga delar, skriver Karl Hulterström i ett pressmeddelande.
När kommunerna rankades förra gången bland 290 kommuner, kom Lindesbergs kommun på 279 plats. Då tyckte företagarna här att det trots allt blivit bättre när det gäller hur lagar och regler tillämpas, bättre konkurrens mellan företag och en bättre attityd i media. Däremot hade missnöjet med tele- och IT- tillgången ökat. Vilken plats kommunen kommer på utifrån årets enkät får vi veta i september.
I Lindesbergs kommun har 108 företagare svarat av de 200 som fått enkäten. Här finns det drygt 600 privata företag med en eller flera anställda. När Svenskt Näringsliv undersöker Lindesberg upptäcker man att, när företagarna sammanfattningsvis tycker att klimatet blivit litet bättre så tycker tillfrågade politiker att det blivit litet sämre.
Företagarna i Sverige är i gemen missnöjda med hur de kommunala upphandlingarna fungerar men medan rikssiffrorna visar att missnöjet ökat år från år, så är företagarna i Lindesberg i den senaste enkäten lite mindre missnöjda.
– Det är förstås inte bra att företagarna inte upplever att kommunernas upphandlingar fungerar på ett tillfredsställande sätt. Sveriges kommuner upphandlar varor och tjänster för stora summor pengar varje år. Det är av stor vikt för både företagen och för skattebetalarna att upphandlingarna fungerar. Resultaten från vår undersökning visar tydligt att det måste till en förändring på det här området, menar Karl Hulterström
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.