Var tredje företagare i Lindesbergs kommun tycker att företagsklimatet är bra. Det visar årets enkätundersökning som Svenskt Näringsliv nu presenterat.
36,1 procent av kommunens företagare tycker att företagsklimatet är bra. Det är litet bättre än förra året men fortfarande ett sämre resultat än för landet i sin helhet. I fem av länets tolv kommuner är företagen mer nöjda än vid förra mätningen.
– Det här är en attitydundersökning som säger hur företagarna upplever företagsklimatet, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringslivs Örebrokontor till LindeNytt. Det är glädjande att Lindesberg kan visa ett litet bättre resultat.
-Vi ser att flera kommuner arbetar aktivt med att förbättra förutsättningar för det lokala näringslivet. Då är en god relation till företagarna i kommunen och en snabb och smidig hantering av myndighetsfrågor viktiga delar, skriver Karl Hulterström i ett pressmeddelande.
När kommunerna rankades förra gången bland 290 kommuner, kom Lindesbergs kommun på 279 plats. Då tyckte företagarna här att det trots allt blivit bättre när det gäller hur lagar och regler tillämpas, bättre konkurrens mellan företag och en bättre attityd i media. Däremot hade missnöjet med tele- och IT- tillgången ökat. Vilken plats kommunen kommer på utifrån årets enkät får vi veta i september.
I Lindesbergs kommun har 108 företagare svarat av de 200 som fått enkäten. Här finns det drygt 600 privata företag med en eller flera anställda. När Svenskt Näringsliv undersöker Lindesberg upptäcker man att, när företagarna sammanfattningsvis tycker att klimatet blivit litet bättre så tycker tillfrågade politiker att det blivit litet sämre.
Företagarna i Sverige är i gemen missnöjda med hur de kommunala upphandlingarna fungerar men medan rikssiffrorna visar att missnöjet ökat år från år, så är företagarna i Lindesberg i den senaste enkäten lite mindre missnöjda.
– Det är förstås inte bra att företagarna inte upplever att kommunernas upphandlingar fungerar på ett tillfredsställande sätt. Sveriges kommuner upphandlar varor och tjänster för stora summor pengar varje år. Det är av stor vikt för både företagen och för skattebetalarna att upphandlingarna fungerar. Resultaten från vår undersökning visar tydligt att det måste till en förändring på det här området, menar Karl Hulterström
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.