Bosse Lindgren har sin loppis öppen för fjärde året. Foto: Ida Lindkvist
Loppisarnas guldkorn: Trädgårdens Loppis
Loppisarna ligger tätt efter landsvägen, än mer nu under sommaren. I de olika bodarna, ladorna och stugorna är det som gjort för att fynd ska hittas och göras, det ska ta sin lilla stund att i lugn och ro leta sig igenom hyllor, bänkar och vrår. Tidningen Expressen listade i fredags de loppisar här i Sverige där man kan göra allra bäst loppisfynd, och i Örebro län fanns hela tre stycken loppisar medräknade som ligger inom kommungränsen. LindeNytt ger sig ut på en miniturné för att träffa de här loppisarnas ägare, och först åker vi till Bosses loppis.
Första stoppet görs i Lindesberg, vid den Södra kyrkogården. Man svänger in vid skyltarna som utlovar både Trädgårdscenter och loppis. Efter en kort bit på den lilla grusvägen når man fram till Bosse Lindgrens marker där han har stora växthus och en loppis på två plan. En familj kikar runt bland de många tingen, någon annan kommer in och vill köpa ägg som Bosse garanterar är dagsfärska.
– Det är fjärde året nu som jag har loppis, berättar Bosse och tillägger att trädgården däremot har hängt med i 35 långa år.
Bosse har alltid tyckt om och varit intresserad av gamla saker. Hans samlande fick sin start redan då han bara var i tjugoårsåldern, och så småningom, med åren, föddes så också idén om att öppna och driva egen loppmarknad.
– Loppis passar bra med trädgård och blommor också, man kan ju plantera i gamla krukor och bunkar, säger Bosse.
Loppisbesökarna är många och Bosse ser ett tydligt intresse hos både unga och gamla, loppis är något som går hem i alla olika generationer.
– Det är loppisar överallt, ler Bosse och fortsätter:
– Yngre köper andra saker, de vill mer ha inredningsgrejer, och äldre vill ha mer antikviteter, de samlar mer. Koppar till exempel var jättedyrt i slutet av 70-talet, nu är det knappt värt skrotpriset. Men det är väl så att de yngre har inget minne av det från när de var små, och då blir det så.
Här inne ryms det mycket roligt. Foto: Ida Lindkvist
Hos Bosse ryms det allra mesta, och det är ingen risk för att det ska gapa tomt någonstans. Men det är än dock vissa prylar som han tycker är lite mer intressant än andra.
– Det är roligare med skrotsaker, rostjärn och smidesjärn, gamla redskap, jordbruksredskap som man hade förr.
– Sådant från förr tycker jag är kul att ta in, men det blir allt möjligt!
Och Bosses loppis skiljer sig ju som sagt lite från de flesta andra. Vid kassan kan man köpa sådant som ekologiska ägg, italiensk olivolja och gurka. Dessutom, några meter åt vänster från loppisens ingång, så blir man ståendes i ljumna växthus. Där växer allt möjligt, såsom paprika, tomat, gurka, gräslök, jordgubbar och stora vinrankor hänger i taket.
– Jag är mest intresserad av det ätbara, sådant som är ekologiskt odlat, förklarar Bosse och förtydligar att det är stor smakskillnad om man jämför det som köps i butiken och på det som man odlar på egen hand.
Men framförallt är det de där ljuva små potäterna som är väldigt populära.
– Färskpotatis, det är något som folk vill köpa. Och sedan ska man ha lite smör till, då räcker det med bara smör och potatis!
Bosses loppis och Trädgårdscenter har öppet:
Måndag-fredag 10-18
Lördag-söndag 10-15
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Hades de Vandel vinner Bergslagsloppet 2025 efter en rejäl styrkeduell mot Castor The Star. Vinnartiden blev snabba 10,4, bara en tiondel från banrekordet som sattes 2020. Foto: Anneli Lundegård
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 kvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.