Hos LRF Konsult kan kunderna få hjälp med allt från testamenten, redovisning till lönehantering och försäljning av fastigheter. Konsultbyrån firar nu 40 år i Lindesberg och är numera en väletablerad och känd aktör. Hit kommer kunderna med både sina vardagsproblem men också med de stora livsavgörande frågeställningarna. – Det är mötet med kunderna som är drivkraften i jobbet, säger biträdande kontorschef Helena Löthgren. Eftersom vi är så breda i vår kompetens kan vi samverka på kontoret och löser därmed de flesta problem.
Många förknippar LRF Konsult med en byrå som ger rådgivning till och hjälper lantbrukare med ekonomi. Men det är bara halva sanningen. LRF Konsult i Lindesberg startade 1974 och har idag nio anställda. Här erbjuder man en palett av tjänster för jord- och skogsbrukaren men över hälften av kunderna är småföretagare i andra branscher. Det handlar om redovisning, löner, fakturering, juridisk konsultation och fastighetsmäkleri.
– Visst har dock vi en specialkompetens när det gäller villkoren för jord- och skogsbruk, säger Helena Löthgren. Vi är det enda konsultföretaget i Lindesberg som är specialister exempelvis på EU-stöd till lantbruken och vi har en lång tradition bakom oss när det gäller att stötta jordbrukare.
För många kunder är LRF Konsult en viktig trygghet i vardagen. Det kan arbetsplatsens nestor, Kent Pernros vittna om. Han har precis, som de flesta på företaget, arbetat väldigt länge på Lindekontoret. I Kent Pernros fall handlar det om hela 38 år.
– Ekonomi och boende är ju livsavgörande för människors välbefinnande, menar Kent Pernros. Vi har många gånger fått hjälpa människor i svåra situationer när exempelvis en make eller maka avlidit. Sådana möten gör att man få nära personliga relationer till kunderna.
Alla i personalen är ense om att de personliga relationerna till kunderna och det variationsrika arbetet är nyckeln till att de trivs så bra på jobbet. Men utan den kompetens och det breda kunnandet inom redovisning, juridik och fastighet som finns lokalt i Linde och i hela koncernen skulle inte LRF Konsult vara så framgångsrik som man idag är.
– För oss är kvalitet och kompetensutveckling hela tiden en sporre till utveckling, säger Helen Löthgren. Ett exempel är att vår lönekonsult, sedan två veckor tillbaka, är auktoriserad.
Framtiden för LRF Konsult i Lindesberg ser ljus ut liksom den gör för hela företaget i landet. LRF Konsult är ett dotterbolag till Lantbrukarnas riksförbund och har idag drygt 130 kontor över hela Sverige. Med 1 500 anställda finns det resurser att möta den omställning som nu sker inom jord och skog där de små enheterna slås ihop till större. Och på många gårdar startas nya verksamheter inom exempelvis åkeri eller besöksnäring.
– Fler och fler företag inom andra sektorer, än jord och skog söker sig till oss för att få hjälp med bland annat redovisning, säger Kent Pernros. Vi ser det som ett kvitto på att kunderna uppskattar LRF Konsults tjänster.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.