– När vi bygger här, så bygger vi bostäder med tillbehör. Jämför det när du går på restaurang. Du får inte bara maten utan också ett salladsbord, dricka, kaffe. För några hundra till på hyran, så får du tillgång till en pool på området, eller kort till gymmet intill.
Per Eriksson är inte en ofta sedd gäst på Rotarys måndagsluncher. Men när han kom idag till Stadshotellet, så väckte han både frågor, entusiasm och fick ¨eloge för entreprenöriell anda”. Han berättade om alla de idéer han har, när det gäller det område som hans bolag Eriksson Fastigheter i Lindesberg AB har för sitt område mellan Stadsskogen och lasarettet – Sköndal 17:3. Också känt som det område där Engströms Mekaniska låg.
– Vi har nu fått en diskussion på en litet högre nivå här i Lindesberg, när det gäller utveckling, sade en nöjd Sture Åtterås, från Linde Maskiner och Handelskammaren i Bergslagen.
Det är inte utan att man tänker på den berömda ”ketchup-effekten” och om han inte är den som håller i flaskan, så den som står för tomaterna. Per Eriksson – ICA-Per – är en av dem i trion som förra veckan presenterade en ”make-over” av norra delen av Lindesbergs Centrum. Han finns med när den nya förskolan Rörmokeriet öppnade på Idrottsvägen och ser till att VVS-butiken där i sommar flyttar till Orielfältet – ni har sett början på bygget under ett stora tältet mitt emot Meritor. Det finns också ett samband med hur det går med utbyggnaden av ett handelsområde för hantverksfolk på Oriel med i vilken takt det byggs bostäder vid Engströms Mekaniska.
– Det Eriksson Fastigheter sysslar med är fastighetsutveckling – inte fastighetsförvaltning – och finns det någon som vill bygga på det här området, så är jag gärna med och hjälper till. Men som planerna ser ut nu, börjar vi med ett bostadshus nästa år för att sedan ta ett hus i taget under sju, åtta år. I de senare husen blir det 48 lägenheter, sade Per Eriksson till de församlande rotarianerna.
Han visar på planskissen hur husen skulle kunna ligga i området nära dagens gym, hur vägar skulle kunna dras och var man kan lägga en pool för dem som bor i området. Han tänker sig att här finns personal som kan sköta den och ge också service till dem som bor där – ta hand om posten eller vattna blommorna, när man reser bort. Det är mest treor och fyror han tänker sig i området och talar om hyror på 7 500 – 8 000 kr/ mån för en trea. Under Rotary-lunchen anades också en viss skepsis. ” På 30 år har ingenting hänt”. Medan andra menade att det är ett nytt läge nu – barnfamiljer vill flytta hit/eller tillbaka hit från ett dyrare Örebro.
– Det gäller att få hit mer folk till Lindesberg (så jag kan sälja mer mat) och vi vill att de som har villor säljer och flyttar in i de nya lägenheterna, sade Per Eriksson.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.