Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor, Fredrik Jansson, chef Affärsområde Värme Linde energi, Joakim Johansson, VD Linde energi. Foto: Jennie Einarsson
Mångmiljonsatsning på fjärrvärme ska göra Cummins Meritor till en grönare fabrik
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Genom att ersätta måleriavdelningens användning av fossil gasol med lokalproducerad fjärrvärme beräknar Cummins Meritor i Lindeberg att minska sitt koldioxidutsläpp med hela 1760 ton per år.
En 250 meter lång kulvert kommer inom kort att grävas ner för att sedan ansluta måleriavdelningen till fjärrvärmenätet. Genom den kommer man sedan kunna förse fabriken med fjärrvärme motsvarande 300 villors årsförbrukning av energi.
– Det här är en av de största anslutningarna vi har i vårt fjärrvärmevärmenät, den motsvarar ungefär 300 villors årsförbrukning av energi. Det här är också ett jättebra exempel på fjärrvärme när den kommer till sin rätta, och vi är väldigt glada att Cummins Meritor har valt den här lösningen, berättar Linde energis värmechef Fredrik Jansson.
Joakim Johansson, VD Linde energi, Fredrik Jansson, chef Affärsområde Värme Linde energi, Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor. Foto: Jennie Einarsson
På Cummins Meritors Lindesbergsfabrik har man kapacitet att tillverka upp till 1000 fram- och bakaxlar till den tunga fordonsindustrin – varje dag. På måleriet, där samtliga axlar målas och torkas innan leverans, använder man 2,2 ton gasol per dygn. I höst ersätts den fossila gasen med lokalproducerad fjärrvärme.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare. Det blir ju en del i att också stärka vår egen konkurrenskraft, både internt inom koncernen men också mot andra eventuella leverantörer av bakaxlar, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor berättar om mångmiljoninvesteringen som ska minska fabrikens koldioxidutsläpp med 1762 ton per år. Foto: Jennie Einarsson
Arbetet med att ansluta måleriet till fjärrvärmenätet beräknas vara klart till hösten, där en stor del av konverteringen kommer att ske under sommaruppehållet. Totalt beräknas investeringen kosta 10-tals miljoner, men ungefär 30 procent av kostnaden får man finansierad genom Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet. För Linde energi ser man projektet som något mycket positivt, där man poängterar vikten av samarbetet mellan de lokala aktörerna.
– Samarbetet med Cummins Meritor är jätteviktigt för oss som energibolag, vi vill vara nära våra stora kunder i den här omställningsresan. Vi vill ju vara den här möjliggöraren, så vi inte blir ett hinder. För oss är det viktigt att skapa värden i lokalsamhället, säger Linde energis VD Joakim Johansson.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
Nu står Storå på tur
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral ö...