Många är det som har eller har haft både en och två trasmattor hemma. Denna typ av mattor har hängt med i många år och kanske är det just därför som den fått en alldeles egen dag. Ute i Bor hos Ritva Leppänen och hennes man Håkan Karlsson, som tillsammans driver ”Bohr’s Makeri”, valde man att idag fira alla jordens trasmattor.
Hos Ritva och Håkan är det inte bara deras gårdsbutik Bohr’s Makeri, med heminredning och trädgårdsdekorationer, som idag står till förfogande. På plats är också flera bilar vars bakluckor är öppna och fyllda med loppisfynd. Loppisen Mormors ditt och datt från Dylta är också här. Inne på gården kan man, förutom att köpa korv och fika, träffa på vävarna Kerstin Wiberg-Ljungsten och Yvonne Granat-Strömberg. De har med sig mattor, kuddar, filtar, löpare och allt är vävt. Detta för att det idag är Trasmattans dag.
– Jag tycker inte att man ska behöva åka till Rånnesta för att vara med på Trasmattans dag. Där startade man för 20 år sedan och det blev väldigt stort. Många hembygdsgårdar har det också men häromkring finns det inte, och det tycker jag att vi ska ha. Jag och Ritva bestämde redan den första september att vi skulle ha det den här dagen, berättar Yvonne och fortsätter:
– Man får prova och se om det sedan blir någon fortsättning, det vore roligt, det finns så många som är duktiga på att väva. Men man kan inte göra det här för att tjäna pengar, utan för att det är roligt. Vävning är bra för hälsan, det är något speciellt med det.
Även Ritva som låter sin gård användas till den här dagen är glad över initiativet:
– Det är väldigt kunniga vävare och det är många som sitter hemma i stugorna, men de måste få ut sina grejer. Så det här är jätteroligt!
Yvonne lärde sig väva redan i ung ålder och sedan 2004 har hon hållit i 23 stycken vävkurser. Vävkurserna har hållits i församlingshemmet där det också finns något som kallas för ”dagsvävare”, sådana som redan kan väva och använder sina kunskaper i vävstugan som finns där.
– Jag har vävt i princip sedan jag var 20 år gammal, jag gick i lanthushållsskola på den tiden. Men nu börjar faktiskt åldern ta ut sin rätt, och om jag ska hinna väva något själv så går det inte. Det tar mycket tid att lära någon att väva, säger Yvonne.
Kerstin väntade tills sitt 32:a år i livet innan hon började väva, och hon har dessutom gått vävkurs hos Yvonne.
– Både mamma och farmor vävde. Jag gör det här istället för att sova framför TV:n, det är mycket bättre, säger Kerstin glatt.
– Men man kan få problem om man bor i lägenhet, för det bankar ordentligt när man gör mattor, varnar Yvonne.
Yvonne och Kerstin förklarar alla de otaliga stegen man måste gå igenom innan man ens kan börja väva, och det är förberedelser som heter duga. Det är ingenting man lär sig i en handvändning, men Yvonne garanterar:
– Det är när man själv kan hela processen, då är det roligt. Man kan tänka ut själv och sedan göra egna lösningar, då är det riktigt roligt. Allt börjar med en idé och man håller hela tiden hjärnan igång!
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.