Många är det som har eller har haft både en och två trasmattor hemma. Denna typ av mattor har hängt med i många år och kanske är det just därför som den fått en alldeles egen dag. Ute i Bor hos Ritva Leppänen och hennes man Håkan Karlsson, som tillsammans driver ”Bohr’s Makeri”, valde man att idag fira alla jordens trasmattor.
Hos Ritva och Håkan är det inte bara deras gårdsbutik Bohr’s Makeri, med heminredning och trädgårdsdekorationer, som idag står till förfogande. På plats är också flera bilar vars bakluckor är öppna och fyllda med loppisfynd. Loppisen Mormors ditt och datt från Dylta är också här. Inne på gården kan man, förutom att köpa korv och fika, träffa på vävarna Kerstin Wiberg-Ljungsten och Yvonne Granat-Strömberg. De har med sig mattor, kuddar, filtar, löpare och allt är vävt. Detta för att det idag är Trasmattans dag.
– Jag tycker inte att man ska behöva åka till Rånnesta för att vara med på Trasmattans dag. Där startade man för 20 år sedan och det blev väldigt stort. Många hembygdsgårdar har det också men häromkring finns det inte, och det tycker jag att vi ska ha. Jag och Ritva bestämde redan den första september att vi skulle ha det den här dagen, berättar Yvonne och fortsätter:
– Man får prova och se om det sedan blir någon fortsättning, det vore roligt, det finns så många som är duktiga på att väva. Men man kan inte göra det här för att tjäna pengar, utan för att det är roligt. Vävning är bra för hälsan, det är något speciellt med det.
Även Ritva som låter sin gård användas till den här dagen är glad över initiativet:
– Det är väldigt kunniga vävare och det är många som sitter hemma i stugorna, men de måste få ut sina grejer. Så det här är jätteroligt!
Yvonne lärde sig väva redan i ung ålder och sedan 2004 har hon hållit i 23 stycken vävkurser. Vävkurserna har hållits i församlingshemmet där det också finns något som kallas för ”dagsvävare”, sådana som redan kan väva och använder sina kunskaper i vävstugan som finns där.
– Jag har vävt i princip sedan jag var 20 år gammal, jag gick i lanthushållsskola på den tiden. Men nu börjar faktiskt åldern ta ut sin rätt, och om jag ska hinna väva något själv så går det inte. Det tar mycket tid att lära någon att väva, säger Yvonne.
Kerstin väntade tills sitt 32:a år i livet innan hon började väva, och hon har dessutom gått vävkurs hos Yvonne.
– Både mamma och farmor vävde. Jag gör det här istället för att sova framför TV:n, det är mycket bättre, säger Kerstin glatt.
– Men man kan få problem om man bor i lägenhet, för det bankar ordentligt när man gör mattor, varnar Yvonne.
Yvonne och Kerstin förklarar alla de otaliga stegen man måste gå igenom innan man ens kan börja väva, och det är förberedelser som heter duga. Det är ingenting man lär sig i en handvändning, men Yvonne garanterar:
– Det är när man själv kan hela processen, då är det roligt. Man kan tänka ut själv och sedan göra egna lösningar, då är det riktigt roligt. Allt börjar med en idé och man håller hela tiden hjärnan igång!
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).