Många är det som har eller har haft både en och två trasmattor hemma. Denna typ av mattor har hängt med i många år och kanske är det just därför som den fått en alldeles egen dag. Ute i Bor hos Ritva Leppänen och hennes man Håkan Karlsson, som tillsammans driver ”Bohr’s Makeri”, valde man att idag fira alla jordens trasmattor.
Hos Ritva och Håkan är det inte bara deras gårdsbutik Bohr’s Makeri, med heminredning och trädgårdsdekorationer, som idag står till förfogande. På plats är också flera bilar vars bakluckor är öppna och fyllda med loppisfynd. Loppisen Mormors ditt och datt från Dylta är också här. Inne på gården kan man, förutom att köpa korv och fika, träffa på vävarna Kerstin Wiberg-Ljungsten och Yvonne Granat-Strömberg. De har med sig mattor, kuddar, filtar, löpare och allt är vävt. Detta för att det idag är Trasmattans dag.
– Jag tycker inte att man ska behöva åka till Rånnesta för att vara med på Trasmattans dag. Där startade man för 20 år sedan och det blev väldigt stort. Många hembygdsgårdar har det också men häromkring finns det inte, och det tycker jag att vi ska ha. Jag och Ritva bestämde redan den första september att vi skulle ha det den här dagen, berättar Yvonne och fortsätter:
– Man får prova och se om det sedan blir någon fortsättning, det vore roligt, det finns så många som är duktiga på att väva. Men man kan inte göra det här för att tjäna pengar, utan för att det är roligt. Vävning är bra för hälsan, det är något speciellt med det.
Även Ritva som låter sin gård användas till den här dagen är glad över initiativet:
– Det är väldigt kunniga vävare och det är många som sitter hemma i stugorna, men de måste få ut sina grejer. Så det här är jätteroligt!
Yvonne lärde sig väva redan i ung ålder och sedan 2004 har hon hållit i 23 stycken vävkurser. Vävkurserna har hållits i församlingshemmet där det också finns något som kallas för ”dagsvävare”, sådana som redan kan väva och använder sina kunskaper i vävstugan som finns där.
– Jag har vävt i princip sedan jag var 20 år gammal, jag gick i lanthushållsskola på den tiden. Men nu börjar faktiskt åldern ta ut sin rätt, och om jag ska hinna väva något själv så går det inte. Det tar mycket tid att lära någon att väva, säger Yvonne.
Kerstin väntade tills sitt 32:a år i livet innan hon började väva, och hon har dessutom gått vävkurs hos Yvonne.
– Både mamma och farmor vävde. Jag gör det här istället för att sova framför TV:n, det är mycket bättre, säger Kerstin glatt.
– Men man kan få problem om man bor i lägenhet, för det bankar ordentligt när man gör mattor, varnar Yvonne.
Yvonne och Kerstin förklarar alla de otaliga stegen man måste gå igenom innan man ens kan börja väva, och det är förberedelser som heter duga. Det är ingenting man lär sig i en handvändning, men Yvonne garanterar:
– Det är när man själv kan hela processen, då är det roligt. Man kan tänka ut själv och sedan göra egna lösningar, då är det riktigt roligt. Allt börjar med en idé och man håller hela tiden hjärnan igång!
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.