Ingen bank ville ge dem lån. Nu har de en omsättning på 33 miljoner. Många tyckte att de var galna som sade upp sig från fasta tjänster för att starta eget. I dag har företaget 17 heltidsanställda. Ingenting är omöjligt, bara omöjligt billigt. Möt Johan Eriksson och Magnus Krantz som på torsdag firar LÅGPRISVARUHUSET MEJKS 15-årsjubileum.
– Vi lärde känna varandra på elprogrammet på Lindeskolan. Efter studenten började vi båda på Volvo, nuvarande Meritor. I tre år byggde vi bakaxlar men funderade samtidigt på om det verkligen var vad vi ville göra, säger Magnus Krantz.
Vi sitter uppe på kontoret som Johan och Magnus lite skämtsamt presenterade som flygledartornet. Genom de tonade rutorna är utsikten god över de 2000 kvadratmetrarna där 10 000 olika produkter samsas i ställ och på hyllor.
– Vi ville framåt. Det var ungefär så mycket vi visste. Det var egentligen inget fel på jobbet i sig, men vi ville någonting annat, säger Johan Eriksson.
På ett nattskift kläcktes idén.
– Vi startar ett lågprisvaruhus!
När Magnus återger sitt utbristande hörs en smittsam entusiasm. En entusiasm som måste ha varit drivkraften under de senaste 16 åren. Inte minst det där första året då all planering gjordes inför butiksstarten.
Intensiv planering och bankmöten
– Vi bodde trappuppgångarna bredvid varandra och jobbade ju på samma jobb, så vi kunde träffas mycket. När vi jobbade olika skift hittade vi andra luckor på dygnet att planera, berättar Johan.
Det första halvåret blev en intensiv förberedelse. All ledig tid lades på planering. Cirka 6-8 timmar om dygnet. En affärsplan växte fram och så kom dagen då den skulle presenteras för banken.
– Det blev en totalsågning. Man kan säga att de trodde 0 procent på vår idé, säger Johan.
På en bank fick Johan och Magnus höra att ingen skulle vilja besöka ett lågprisvaruhus. Att det var pinsamt och att folk skulle skämmas över att synas i en sådan butik.
Idén kunde ha dött där och då. Så mycket slit och sedan få nobben. Situationen diskuterades under en tung joggingrunda. Skulle de lägga ner?
Hjälp av föräldrarna
Magnus och Johan beslöt sig för att be sina föräldrar om hjälp.
– Det kändes inte jättekul att behöva gå till dem och be om hjälp, det var ju jag som trodde på idén, inte mina föräldrar, säger Johan.
Och en viss skepsis fanns i de egna familjerna. Men samtidigt ett stort stöd.
– Våra fäder har varit på Volvo i alla år. Att vi ville lämna det för att kasta oss in i ett sånt här projekt var så klart svårsmält, säger Magnus.
Ändå valde föräldrarna att gå i borgen för sina söner, som på så vis till slut fick loss ett startkapital på 500 000.
– Så snart det löste sig sade vi upp oss, säger Johan.
Det var i augusti 1997. I november samma år öppnade LÅGPRISVARUHUSET MEJK.
Första dagen var succén ett faktum
En starta eget-kurs genom Almia och en bokföringskurs genom Öhrlings. Det var den företagsskolning Johan Eriksson och Magnus Krantz hade. Första dagen drog butiken in lika mycket som de hade prognoserat för hela första månaden.
– Vi hade hört mycket negativt men nu såg vi att det fungerade. Det var en oerhörd lättnad. För oss, men kanske mest för våra föräldrar, säger Magnus.
Nu var de ”pojkarna på Mejk”. Och det var ganska bokstavligt, för den största delen av deras vakna tid befann de sig just på Mejk, som då låg på Kungsgatan.
– Det var arbete dygnet runt. Livet bestod i att sova och jobba, minns Johan.
Och familjerna fortsatte att stötta. Butiken blev en mötespunkt för hela släkten som hjälpte till så fort det fanns tillfälle.
Snabbt trångbodda
Butiken med sina 225 kvadratmeter blev snabbt för liten. Det billiga och breda sortimentet gick hem hos Lindesbergsborna och plats behövdes för fler produkter.
Men någon större och passande lokal var svår att hitta. En nödlösning blev i stället att öppna ytterligare en butik: CURRY. I den butiken valde man att satsa på inredningssortiment och även den gick bra.
Men lösningen var ineffektiv och personalkrävande.
– Jag minns hur det var att stå och äta sin lunchlåda i gången till lagret för att hela tiden ha uppsikt om det kom kunder. Och att sköta kassa och packa upp varor samtidigt, säger Johan.
Så det planerades för flytt och ihopflytt. Flygblad och annonser gick ut. Nu var det utförsäljning, dags att flytta. Men det som skulle bli ytterligare en höjdpunkt i företagssagan blev något av en mardröm.
Hade inte tillstånd
Samma dag som utförsäljningen skulle börja informerade stadsarkitekten om att det var förbjudet att bedriva handel i den nya butikslokalen.
Så där stod de. Med lokaler som var uppsagda och en ny lokal som inte fick nyttjas som butik. Det var bara att krypa tillbaka till den gamla hyresvärden.
Det blev många tunga dagar och många vändor i olika instanser innan genombrottet kom i form av ett tillfälligt tillstånd.
– Vi var naiva. Vi såg att det bedrevs handel runt omkring i området och tog för givet att det inte var något problem i detta. Vi gick fel väg, men vi lärde oss mycket av det, säger Johan.
”Jobbigt men samtidigt roligt”
Att lågprisvaruhuset Mejk ligger på Bandygatan 2 känns i dag nog självklart och naturligt för de flesta Lindesbergsbor. Där har man funnits sedan 2002 och också byggt ut i två omgångar.
– Det hade inte gått att göra samma sak i dag, som vi har gjort de här åren. Nu är vi nere på normal arbetstid och har tid för våra egna familjer. Framför allt de fem första åren var väldigt krävande, säger Magnus.
– Ibland kan jag tänka att vad skönt det skulle vara att vara anställd och slippa tänka på butiken dygnet runt. Kunna vara lite ledig. Fast så ångrar jag mig. Visst är det jobbigt många gånger, men samtidigt väldigt roligt. Det är lite som att vara gift med företaget. Och dagarna går väldigt fort när man driver eget, säger Johan.
På torsdag har 15 år gått sedan Lågprisvaruhuset Mejk slog upp portarna för första gången. ”Pojkarna på Mejk” är inte längre pojkar utan chefer för ett företag med 17 anställda och en omsättning som ökat varje år och nu ligger på 33 miljoner.
– Från att ha gjort allt i butiken så sköter vi numera mest inköpsbiten. Annars jobbar de flesta här med att packa upp varor. Kassan är en liten del av det totala jobbet, även om den så klart är viktig, säger Magnus.
Firar hela veckan – särskilt på torsdag
Expansionsplanerna just nu består i att göra butiken bättre och bättre.
– Vi är våra egna största kritiker. Detaljer är viktiga och tills den dag då alla avdelningar är perfekta har vi jobb kvar att göra, säger Johan.
– Det ska vara roligt att komma till Mejk, man ska tycka att vi har ett både bra och billigt utbud, säger Magnus.
Och billigt är det.
LÅGPRISVARUHUSET MEJK firar sitt jubileum hela veckan, bland annat med särskilda erbjudanden. På torsdag, som är den exakta dagen för jubileet, firar de genom att sätta ned alla varor 15 procent. Omöjligt billigt.