I år blir Linde Maskiner 160 år. Sverige har förändrats mycket sedan 1850-talet och Linde Maskiners utveckling har följt med det övriga samhällets. Vägen har gått från produktion av jordbruksmaskiner, via försvarsmateriel till att i dag vara inriktat på fordonsindustrin.
– På 1800-talet och en bit in på 1900-talet var jordbruket en stor näring. Till följd hade alla mekaniska verkstäder den inriktningen. Företaget hette till och med AB Linde Kvarnmaskiner under en period, berättar Dan Johansson, VD på företaget.
Flera namnbyten och produktionsinriktningar senare är Linde Maskiner vad de är i dag. Underleverantör till fordonsindustrin med 143 anställda. De flesta arbetar direkt med produktionen och är svetsare, truckförare och pressoperatörer.
– I dag handlar verksamheten om att pressa plåt. Från någon millimeter tjock till 20-25 millimeter. Plåten som pressas är både planplåt och på rulle och de färdiga plåtprodukterna väger alltifrån några gram till 50 kilo. Fler än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa innehåller delar från oss, berättar Dan Johansson.
Dan Johansson har varit VD för Linde Maskiner i två och ett halvt åt. Tidigare har han bland annat varit platschef på Meritor i 10 år. I likhet med Meritor innebär Linde Maskiners starka koppling till fordonsindustrin en viss sårbarhet. Enligt Dan Johansson undersöker man möjligheten att leverera även till andra branscher. Kunder utanför fordonsindustrin finns redan i dag men volymmässigt är de inte så stora.
– Förra räkenskapsåret omsatte vi kring 250 miljoner. I år blir det mindre men glädjande nog verkar marknaden har stabiliserats något, säger Dan Johansson som så sent som i höstas tvingades att minska personalstyrkan på grund av den svaga konjunkturen.
– Men vår ambition är att växa i volym. Att få ännu bättre flyt i verkstaden och att hitta fler kunder också utanför fordonsindustrin. Olika kundsegment som följer olika cykler skulle säkra ett jämnare flöde för oss, säger Dan Johansson.
Inne i verkstaden
– Jag uppskattar kontrasterna i mitt arbete. Att i ena stunden sitta på kontoret och diskutera resultatprognoser och i andra stunden vara ute och hjälpa till i verkstaden, säger Dan Johansson.
Han visar runt i verkstaden som minst sagt går under betäckningen bullrig miljö.
– Ja, plåt bullrar mycket och det mesta av jobbet är ganska tungt. Plåt är som ett levande material vilket gör att många moment är svåra att automatisera. Det blir alltså mycket manuellt plock, säger Dan Johansson.
Varje år passerar cirka 9000 ton plåt Linde Maskiners lokaler. Det innebär mellan en och två fullastande lastbilar in per dag. Ut från fabriken, när plåten är formad och mer skrymmande, går fyra lastbilar.
– Som du ser så finns många sorters maskiner här i verkstaden. Det är ett 20-tal stora pressar och ett 10-tal mindre. Varje år tillverkar vi tusentals olika plåtartiklar. Vissa tillverkas varje dag och i antal av miljoner, andra görs kanske någon gång per år och bara i tio exemplar, berättar Dan Johansson.
Själva pressverktygen som byts ut när produktionen ställs om till ny produkt kan kosta alltifrån 50 000 upp till flera miljoner kronor. Vid en av de större pressarna står Agnetha Svensson och pressar ljudplåtar till Volvo, och hon är inte ensam om att vara kvinna på sin arbetsplats.
– Omkring en fjärdedel av personalstyrkan är kvinnor. Vi har heller ingen direkt personalomsättning utan folk verkar trivas. Vi tillbringar ju i princip en tredjedel av vår vakna tid på jobbet och då är det ju toppen om man trivs och har kul på sitt jobb, säger Dan Johansson.
Uppvärdering av yrke och bransch
– Verkstadsindustrin dras tyvärr med dåligt rykte. Visst, det är en tuff och tung miljö, men det fysiska utseendet på arbetsplatsen är inte alltid så viktigt. Där tror jag att faktorer som gemenskap och trivsel kan väga upp. Vi inom verkstadsindustrin behöver bli bättre på att skapa en attraktionskraft. Vilket vi också behöver hjälp med av samhälle och skola. Få läser verkstadstekniskt i dag och det är mycket tråkigt. Det här är en industri som är viktig för Sveriges välfärd, säger Dan Johansson.
Linde Maskiner har haft verksamhet sedan 1853, och att företaget har en framtid, det tror Dan Johansson absolut på.
– Trots automatiseringar så behövs det folk till branschen och vi vill vara en attraktiv arbetsplats. Man ska komma ihåg att många moment i vår produktion är mycket avancerade och de manuella delarna är riktigt hantverksgöra som kräver erfarenhet, känsla och finess. Det finns all anledning till att ha en yrkesstolthet när man jobbar inom verkstadsindustrin.
Hemsida http://www.lindemaskiner.se/