En helt ny studie som gjorts av universitetssjukhusen i Linköping och Örebro i samarbete med Statens strålskyddsinstitut, visar enligt rapporten på ökad risk att barn i blåbetongshus drabbas av leukemi. 300 barn som insjuknat i leukemi sedan 80-talet har jämförts med 1500 friska barn. Resultatet kan på detta sätt tolkas som att det finns en överhängande risk. Det är hela 40 procent större risk att drabbas av barnleukemi bland dem som vuxit upp i blåbetongshus, enligt forskarnas resultat. Samtidigt påpekar man att det i verkligheten faktiskt inte är så att man direkt kan binda leukemifallen samman med blåbetongen då resultatet inte är statistiskt säkerställt. Man vill därmed säga att människor som bor i blåbetongshus inte ska oroa sig i onödan. I Sverige drabbas årligen 70 barn av leukemi och utifrån studien sett kan man då bara knyta enstaka fall samman med gammastrålningen i blåbetongen – även om det inte till 100 procent kan skyllas på gammastrålningen i materialet.
Kommunens miljöchef Hans-Olof Hake menar att det är onödigt att gå ut med ett sådant resultat då det enbart skrämmer folk i onödan. Studien visar egentligen inget konkret, i det lilla som rapporterats i medierna, och även om det är bra att upplysa om vissa risker med att utsätta sig för radon och gammastrålning, så ska man informera och inte komma med skrämselpropaganda menar han. Miljöchefen vill inte kommentera saken vidare då han inte själv tagit del av studien ännu.
I Lindesbergs centrum finns flera hus inringade på miljökontorets mätningskarta. Mätningarna på de inringade husen visar en högre gammastrålning och är därmed troligen ett s k blåbetongshus. Mellan broarna i staden finns 18 stycken hus inringade. Klicka här för bild>>
Stadsarkitekt Måns Hallén har tidigare haft önskemålet att riva ett av husen som ligger i ”riskzonen”. Nämligen huset intill vårdcentralen, ett hyreshus som han själv tycker är både fult och byggt i ett dåligt material. –Det finns ju en uppenbar hälsofara att utsätta sig för höga doser av gammastrålning. Nu har i och för sig många studier gjorts av radon/gammastrålning i samband med t ex rökning och då visat högre risker, men för den delen ska man inte nonchalera resultatet på något sätt. Dagens nya hus har väldigt höga krav på ventilation och luftvärden, vilket inte finns i de gamla i samma utsträckning, säger Hallén.
Fotnot: Blåbetong, eller blå lättbetong, är gjort av alunskiffer och kan inte saneras till skillnad från radon. Blåbetong kan finnas i hus byggda mellan 1929 – 1975, därefter förbjöds materialet. På miljökontoret finns kartor över samtliga städer i kommunen där ”riskhusen” märkts ut. Även radonmätningar har gjorts och dokumenterats på samma sätt.