Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektstöd för utbyggnad av fiber på landsbygden. Det handlar om totalt sex miljoner kronor fördelat på två miljoner kronor per år under en treårsperiod.
– Detta är ett sätt att stärka tryggheten och servicen på landsbygden, menar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.
Att man gör en stor satsning på fiberutbyggnaden har flera olika skäl. Bland annat handlar det om att bygga upp tryggheten inom hemtjänsten, förklarar Storbacka.
– En fiberuppkoppling gör att vi kan jobba smartare inom sjukvården. Vi ser vilka behov det finns inom vården att använda det digitala, det är så mycket it-teknik i de olika momenten. Det är viktigt att det finns bättre uppkopplingar när någon är på plats.
Varför fiberutbyggnad saknas i delar av Lindesbergs kommun har bland annat att göra med att satsningen inte anses lönsam för entreprenörer om inte tillräckligt många intresserade finns i ett område, enligt kommunstyrelsens ordförande.
– Själva idén är att om företagen inte ser det lönsamt att gräva för fiber, så går vi in om vi ser att det finns ett trygghetsbehov. Då tar vi kostnaden och kopplar upp fiber, det är vad vi kallar för välfärdsport. Den dagen personen som äger huset bestämmer sig för att sälja huset exempelvis och välfärdsbehovet inte längre finns så är det möjligt för den nya ägaren att köpa porten. Fibern finns redan framdragen och man får betala för uppkopplingen. Vi har sett hur andra kommuner gör likadant, Sölvesborg är ett sådant exempel. Det ska vara enkelt och tryggt att bo vart man vill i Lindesbergs kommun, säger Storbacka.
Dessutom menar han att man samtidigt har möjlighet att förbereda för eventuella kommande framdragningar på landbygden.
– En annan sak vi gör är kanaliseringar så att man inte behöver gå in och gräva upp igen fler gånger. Vi lägger rören och bygger ut stamnäten för infrastrukturen, förklarar han.
Vilka områden i kommunen som kommer beröras av satsningen är dock ännu inte klarlagt.
– Det handlar om områden där man har störst behov helt enkelt, ställen där man har släckt ner kopparnätet. Vi har inte kommit så långt att vi kan peka ut vilka platser det gäller än så länge, men det finns några områden i kommunen där man kan se att det finns behov av att lägga det först. Det är en process där våra tjänstepersoner sitter och tittar på vart vi kommer börja, avslutar Storbacka.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.