Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektstöd för utbyggnad av fiber på landsbygden. Det handlar om totalt sex miljoner kronor fördelat på två miljoner kronor per år under en treårsperiod.
– Detta är ett sätt att stärka tryggheten och servicen på landsbygden, menar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.
Att man gör en stor satsning på fiberutbyggnaden har flera olika skäl. Bland annat handlar det om att bygga upp tryggheten inom hemtjänsten, förklarar Storbacka.
– En fiberuppkoppling gör att vi kan jobba smartare inom sjukvården. Vi ser vilka behov det finns inom vården att använda det digitala, det är så mycket it-teknik i de olika momenten. Det är viktigt att det finns bättre uppkopplingar när någon är på plats.
Varför fiberutbyggnad saknas i delar av Lindesbergs kommun har bland annat att göra med att satsningen inte anses lönsam för entreprenörer om inte tillräckligt många intresserade finns i ett område, enligt kommunstyrelsens ordförande.
– Själva idén är att om företagen inte ser det lönsamt att gräva för fiber, så går vi in om vi ser att det finns ett trygghetsbehov. Då tar vi kostnaden och kopplar upp fiber, det är vad vi kallar för välfärdsport. Den dagen personen som äger huset bestämmer sig för att sälja huset exempelvis och välfärdsbehovet inte längre finns så är det möjligt för den nya ägaren att köpa porten. Fibern finns redan framdragen och man får betala för uppkopplingen. Vi har sett hur andra kommuner gör likadant, Sölvesborg är ett sådant exempel. Det ska vara enkelt och tryggt att bo vart man vill i Lindesbergs kommun, säger Storbacka.
Dessutom menar han att man samtidigt har möjlighet att förbereda för eventuella kommande framdragningar på landbygden.
– En annan sak vi gör är kanaliseringar så att man inte behöver gå in och gräva upp igen fler gånger. Vi lägger rören och bygger ut stamnäten för infrastrukturen, förklarar han.
Vilka områden i kommunen som kommer beröras av satsningen är dock ännu inte klarlagt.
– Det handlar om områden där man har störst behov helt enkelt, ställen där man har släckt ner kopparnätet. Vi har inte kommit så långt att vi kan peka ut vilka platser det gäller än så länge, men det finns några områden i kommunen där man kan se att det finns behov av att lägga det först. Det är en process där våra tjänstepersoner sitter och tittar på vart vi kommer börja, avslutar Storbacka.