PRESSMEDDELANDE Lotta Olsson Riksdagsledamot för Örebro Län och länets moderata kandidat till EU-parlamentet och Pär-Ove Lindqvist oppositionsråd (M) i Lindesberg, besökte på fredagen Linde Energi.
Linde Energi är ett bolag helt ägt av Lindesbergs Kommun och som har verksamhet inom nät, fjärrvärme och elproduktion. Ett energiföretag som är inte bara är helt fossilfritt, det är dessutom CO2 negativt, d.v.s. det minskar CO2 istället för att släppa ut CO2.
Företaget arbetar långsiktigt med sina mål, att vara en bra leverantör för sina kunder vad avser energiproduktion. Men också med sin fjärrvärmeproduktion som är miljö och klimatvänlig. Bolagets elnät är stabilt och man har arbetat långsiktigt med bra underhåll. Det har inneburit att kunderna skonats från långa elavbrott, som annars varit ett problem på många platser i landet i samband med stormar.
Dessutom arbetar man med samarbeten med lokala industrier som Billerud-Korsnäs i Frövi och Global Casting i Guldsmedshyttan där överskottsvärme från industrin tas tillvara som fjärrvärme. Orter som Frövi, Lindesberg och Guldsmedshyttan har fjärrvärme. Detta är något som många fler energibolag och industrier borde satsa mer på, en energiresurs som många gånger bara rinner ut som varmvatten helt outnyttjat.
Linde energi har dessutom tre mindre vattenkraftverk. Vattenkraften har en lång historia i Bergslagen och kopplingen mellan energiproduktion och industri både är och har varit en nödvändighet. Bergslagen var en av de delar av landet som lade grunden för Sverige som industrination. Den svenska basindustrin vår stora exportvara, är till största del förlagd utanför de stora städerna, något som ofta glöms bort i dagens debatt. Den svenska exporten står för 50% av BNP och huvuddelen av vår export går till andra EU-länder.
Sverige kommer när vi ställer om till ett fossilfritt samhälle att behöva öka sin elproduktion. Beräkningar från SWECO visar att energibehovet väntas öka med 29 % (från 2016 till 2045), om vi ska klara klimatutmaningen. Energifrågan kommer att vara en viktig fråga under många år framåt i Sverige då vi både måste producera mer energi och göra det fossilfritt.
Det kommer också att vara en viktig fråga i EU, starka krafter arbetar för att EUs energiförsörjning ska bli mer integrerad. Vi måste vi då vara ändå bättre på att producera bra och billig energi. Då behövs fler energiproducenter som Linde Energi.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.