Idag tisdag var närmare 700 lärare och skolledningspersonal samlade i Lindesberg Arena för en inspirations- och motivationsdag inför skolstarten om en vecka. Initiativet till dagen kommer från skolcheferna i de fyra norra kommunerna i länet. Johanna Berg och Klas Brynte på Entreprenörskap i skolan har planerat och stått för de praktiska detaljerna.
Konventet inleddes under förmiddagen med en föreläsning av Christer Olsson, Utvecklingspolen. Christer är en mycket omtalad och eftertraktad föreläsare kring ämnet motivation och inspiration. Han har under de senaste dryga tjugo åren jobbat mycket med att inspirera och coacha människor med skiftande levnadsöden och olika livsförutsättningar, allt från företagsledare för börsföretag till kriminella och ungdomar på glid. Och av lyssnarnas reaktioner så uppskattades också tankarna Christer förmedlade.
Kunskaps- och inspirationsutbyte på kontakttorget.
Förmiddagen fortsatte sedan med att alla minglade och samtidigt hade möjlighet att bli informerade och motiverade på det kontakttorg som skapats på arenagolvet. Här fanns lokala pedagoger från olika skolor representerade tillsammans med nationella aktörer som på ett inspirerande sätt visade på sin verksamhet utifrån temat motivation och entreprenörskap.
Ung Företagsamhet var en av inspirationskällorna som genom Johanna Molander Våtz och Pia Green ville lyfta fram en nyhet i UF:s verksamhet. En nyhet som handlar om att också nå fram till de yngre eleverna med tankar och grunder i ett aktivt entreprenörskap.
– UF är ju mer känt som ett koncept som vänder sig till elever på gymnasiet. Nu har vi tagit fram två elevmaterial med lärarhandling. Vårt Samhälle är anpassat till de yngre i årskurs 2 – 5. Det andra kallar vi för Se Möjligheterna, och det riktar sig till elever och lärare i årskurs 6 – 9, säger Johanna Molander Våtz, projektledare på UF Örebro län.
Det är första gången man är i Lindesberg och informerar om de två grundskolekoncepten. Förhoppningen är att man på konventet ska kunna intressera några lärare att pröva koncepten under kommande läsår.
Pia Green och Johanna Molander Våtz UF informerar Jennie Bäckman och Marie Johansson från Fröviskolan om UF:s grundskolekoncept Se Möjligheterna.
– I materialet finns ett pedagogiskt elevmaterial tillsammans med en bra lärarhandledning som innehåller många bra exempel. En stor fördel med materialet är att planeringstiden för läraren blir minimal, säger Pia Green.
Två som visade intresse för det nya grundskolekonceptet var Jennie Bäckman och Marie Johansson, lärare på Fröviskolan årskurserna 7 – 9.
– Konceptet kändes viktigt och värt att titta närmare på. Vi kommer absolut ta upp en diskussion med våra kollegor på skolan om att pröva materialet, säger Jennie och Marie innan båda hastar vidare till nästa inspirationsplats.
Under eftermiddagen var det också möjligt för alla deltagare att besöka något eller några av de sexton olika seminarier som arrangerades. Alla med motivation som grundtema. Ämnesområden skiftade dock mellan allt från ”Skolutveckling i Örebro län” till ”Rätt motivation för ´besvärliga elever”.
– Dagens tema är motivation. Vi vill genom föreläsning, ett kontakttorg med goda exempel och olika seminarier ge närvarande pedagoger och skolledningar motivation och en bra start inför ett nytt läsår, säger Klas Brynte.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.