Användandet av så kallade nätdroger ökar bland unga personer på många håll i landet och även i Lindesberg upplever polisens särskilda narkotikagrupp denna farliga tendens. Särskilt oroad är polisen över hur lätt ungdomar kommer över drogerna på nätet samt att de kan vara livsfarliga att använda också.- Det här är ett allvarligt problem eftersom många ungdomar felaktigt tycks dra slutsatsen att drogerna är helt ofarliga, säger gruppledare Joakim Larsson, Lindesbergspolisens narkotikagrupp.
Med några knapptryckningar på datorn så är beställningen gjord. Lättillgängligheten gör det svårare för polisen att stoppa eller bromsa försäljningen av nätdroger, vilket har börjat få mycket allvarliga konsekvenser bland landets ungdomar.
Tidigare i januari rapporterade Sveriges Radio, med stöd från experter inom sjukvård och beroendevård, om nätdrogen Spice och dess skadeverkningar. Spice brukar beskrivas som en syntetisk form av cannabis då dess effekt efterliknar förlagan. Skillnaden är att det framställs av kemikalier i ett laboratorium och har allvarligare skadeverkan än traditionell cannabis, enligt den grupp experter SR talat med. Enligt SR registrerades 236 sjukdomsfall av Giftinformationscentralen under fjolåret där Spice varit orsaken till sjukvård på grund av förgiftning. Året innan hade man endast 96 fall.
Att nätdrogerna har varit på frammarsch bland landets unga är något som man även konstaterat hos polisen i Lindesberg. Trots så många rapporterade sjukdomsfall i landet – och även enstaka dödsfall – tycks inte ungdomarna bli avskräckta från att ta drogerna.
– Vi märker att nätdrogerna ökar och det gäller också bland ”etablerade missbrukare” och inte bara hos vanliga ungdomar. Ett stort problem för oss är att lagstiftningen inte hinner med att narkotikaklassa alla olika varianter av nätdroger i den takt nya versioner av drogerna kommer ut på marknaden. Drogerna förnyas ständigt med nya substanser, förklarar Joakim Larsson som leder narkotikagruppen hos polisen i Lindesberg.
Bland unga, framförallt tonåringar, talar man om begreppet ”Spice” som lagligt och därmed helt okej att köpa och använda.
– Fast det är inte lagligt. Spice är ett begrepp vi använder som samlingsnamn för väldigt många olika varianter av nätdroger. Och att dra slutsatsen att det skulle vara lagligt är lika fel som att tro att drogerna är ofarliga, förklarar Lennart Andersson, utredningschef hos Lindesbergspolisen.
Joakim Larsson på narkotikagruppen berättar att det finns fall i Lindesberg med mycket tragiska följder.
– Jag känner till minst två dödsfall i Lindesberg där vi haft misstankar om att en nätdrog kan ha varit en bidragande faktor till att personen avlidit. Betydligt vanligare är annars att personen blir att må väldigt dåligt efter att ha tagit drogerna och själv uppsöker sjukvården, det är sådana fall som är mörkertal för oss som jobbar mot narkotikan, så exakt hur många fall det rör sig om i Lindesberg kan jag inte svara på, berättar Joakim Larsson som leder narkotikagruppen hos polisen i Lindesberg.
Dödsfallen inträffade 2012 och 2013.
Polisen ser också faran i att nätdrogerna har blivit en mycket mer vidöppen dörr till fortsatt och tyngre missbruk eftersom tillgängligheten och nätdrogernas ”OK-stämpel” bland unga är ett faktum.
– Därför är det också viktigt att föräldrarna är på alerten om deras tonåringar plötsligt får ett avvikande eller annorlunda beteende.
– Man kan även se när en person är påverkad av en nätdrog på samma sätt som när traditionella droger har tagits. Det handlar i regel om att de får stora pupiller och rödsprängda ögon. Man brukar även kunna se det på personens kroppsspråk, berättar Joakim Larsson, narkotikagruppen.