Han växte upp med svek, lögner, misshandel och utanförskap. Idag pratar han om att göra sig av med en sådan ryggsäck, att släppa fram sina resurser.
Idag är Morgan Alling artist och föreläsare. Den 16 november föreläser han på Lindeskolan i Lindesberg – inbjuden av Föräldrar emellan. Han säger att hans uppväxt kan ge förståelse för föräldrar och för dem som arbetar med barn.
– Det är jätteviktigt att vuxna vuxna bryr sig om barnen. Att vi ser dem, prata med dem, för det kan vara svårt att upptäcka utsatta barn – barn som knyter näven i fickan, som inte tror de duger eller ger upp, säger Morgan Alling. De som kommer och lyssnar på mig har hjärtat på rätta stället, säger Morgan Alling.
– Men det gäller också att inkludera dem som inte kommer. Föräldrar får prata ihop, prata med varandra när de märker att barn är utsatta, att en familj behöver stöd. Tystnaden är inget alternativ.
Morgan Alling tar inte på sig offerkoftan – trots alla barnhem, fosterhem och skolbyten. Han är fyrabarnspappa och känner att han nu har en styrka, att han är rätt social och att han vill att alla ska ha det bra. Han engagerar sig för utsatta barn och för vuxna som arbetar för barns rätt, Han menar också att andra vuxna kan vara viktiga, när föräldrar inte mäktar med och han berättar om farmor, som såg honom som det barn han var – ”ska vi baka?” kunde hon säga – ett sätt att knyta kontakt, att bry sig.
Morgan Alling är först ut att föreläsa på plats i den här föreläsningsserien, efter det att föreläsningarna under pandemin skett live på nätet.
OBSERVERA att Morgan Allings föreläsning sker i Lindeskolans aula tisdag den 16 november 18.30-20.30.
Men det går också att lyssna på Morgan Alling digitalt – klicka på länken HÄR.
Han kommer också att ta upp barns rättigheter, föräldrars ansvar och rätt till stöd som gäller enligt Barnkonventionen. Föreläsningen kommer säkert att väcka insikter och frågor. Kommunen kan möta det med ABC-träffar ( alla barn i centrum) för föräldrar med tonårsbarn eller yngre barn (3-12 år). Adressen är Familjecentralen.
Det finns stöd också för barn och ungdomar som har förälder eller annan närstående som dricker för mycket, använder droger, mår dåligt, slåss eller kanske sitter i fängelse. Den som har trassel i familjen kontaktar Källan – t ex genom skolkuratorn eller skolsköterskan.
På Källan kan prata om det som bekymrar. Barnen får lära känna sig själva bättre och stärka sitt självförtroende tillsammans med andra som lever i liknande situation. Barnen träffas en gång i veckan under terminstid.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.