Han växte upp med svek, lögner, misshandel och utanförskap. Idag pratar han om att göra sig av med en sådan ryggsäck, att släppa fram sina resurser.
Idag är Morgan Alling artist och föreläsare. Den 16 november föreläser han på Lindeskolan i Lindesberg – inbjuden av Föräldrar emellan. Han säger att hans uppväxt kan ge förståelse för föräldrar och för dem som arbetar med barn.
– Det är jätteviktigt att vuxna vuxna bryr sig om barnen. Att vi ser dem, prata med dem, för det kan vara svårt att upptäcka utsatta barn – barn som knyter näven i fickan, som inte tror de duger eller ger upp, säger Morgan Alling. De som kommer och lyssnar på mig har hjärtat på rätta stället, säger Morgan Alling.
– Men det gäller också att inkludera dem som inte kommer. Föräldrar får prata ihop, prata med varandra när de märker att barn är utsatta, att en familj behöver stöd. Tystnaden är inget alternativ.
Morgan Alling tar inte på sig offerkoftan – trots alla barnhem, fosterhem och skolbyten. Han är fyrabarnspappa och känner att han nu har en styrka, att han är rätt social och att han vill att alla ska ha det bra. Han engagerar sig för utsatta barn och för vuxna som arbetar för barns rätt, Han menar också att andra vuxna kan vara viktiga, när föräldrar inte mäktar med och han berättar om farmor, som såg honom som det barn han var – ”ska vi baka?” kunde hon säga – ett sätt att knyta kontakt, att bry sig.
Morgan Alling är först ut att föreläsa på plats i den här föreläsningsserien, efter det att föreläsningarna under pandemin skett live på nätet.
OBSERVERA att Morgan Allings föreläsning sker i Lindeskolans aula tisdag den 16 november 18.30-20.30.
Men det går också att lyssna på Morgan Alling digitalt – klicka på länken HÄR.
Han kommer också att ta upp barns rättigheter, föräldrars ansvar och rätt till stöd som gäller enligt Barnkonventionen. Föreläsningen kommer säkert att väcka insikter och frågor. Kommunen kan möta det med ABC-träffar ( alla barn i centrum) för föräldrar med tonårsbarn eller yngre barn (3-12 år). Adressen är Familjecentralen.
Det finns stöd också för barn och ungdomar som har förälder eller annan närstående som dricker för mycket, använder droger, mår dåligt, slåss eller kanske sitter i fängelse. Den som har trassel i familjen kontaktar Källan – t ex genom skolkuratorn eller skolsköterskan.
På Källan kan prata om det som bekymrar. Barnen får lära känna sig själva bättre och stärka sitt självförtroende tillsammans med andra som lever i liknande situation. Barnen träffas en gång i veckan under terminstid.