Han växte upp med svek, lögner, misshandel och utanförskap. Idag pratar han om att göra sig av med en sådan ryggsäck, att släppa fram sina resurser.
Idag är Morgan Alling artist och föreläsare. Den 16 november föreläser han på Lindeskolan i Lindesberg – inbjuden av Föräldrar emellan. Han säger att hans uppväxt kan ge förståelse för föräldrar och för dem som arbetar med barn.
– Det är jätteviktigt att vuxna vuxna bryr sig om barnen. Att vi ser dem, prata med dem, för det kan vara svårt att upptäcka utsatta barn – barn som knyter näven i fickan, som inte tror de duger eller ger upp, säger Morgan Alling. De som kommer och lyssnar på mig har hjärtat på rätta stället, säger Morgan Alling.
– Men det gäller också att inkludera dem som inte kommer. Föräldrar får prata ihop, prata med varandra när de märker att barn är utsatta, att en familj behöver stöd. Tystnaden är inget alternativ.
Morgan Alling tar inte på sig offerkoftan – trots alla barnhem, fosterhem och skolbyten. Han är fyrabarnspappa och känner att han nu har en styrka, att han är rätt social och att han vill att alla ska ha det bra. Han engagerar sig för utsatta barn och för vuxna som arbetar för barns rätt, Han menar också att andra vuxna kan vara viktiga, när föräldrar inte mäktar med och han berättar om farmor, som såg honom som det barn han var – ”ska vi baka?” kunde hon säga – ett sätt att knyta kontakt, att bry sig.
Morgan Alling är först ut att föreläsa på plats i den här föreläsningsserien, efter det att föreläsningarna under pandemin skett live på nätet.
OBSERVERA att Morgan Allings föreläsning sker i Lindeskolans aula tisdag den 16 november 18.30-20.30.
Men det går också att lyssna på Morgan Alling digitalt – klicka på länken HÄR.
Han kommer också att ta upp barns rättigheter, föräldrars ansvar och rätt till stöd som gäller enligt Barnkonventionen. Föreläsningen kommer säkert att väcka insikter och frågor. Kommunen kan möta det med ABC-träffar ( alla barn i centrum) för föräldrar med tonårsbarn eller yngre barn (3-12 år). Adressen är Familjecentralen.
Det finns stöd också för barn och ungdomar som har förälder eller annan närstående som dricker för mycket, använder droger, mår dåligt, slåss eller kanske sitter i fängelse. Den som har trassel i familjen kontaktar Källan – t ex genom skolkuratorn eller skolsköterskan.
På Källan kan prata om det som bekymrar. Barnen får lära känna sig själva bättre och stärka sitt självförtroende tillsammans med andra som lever i liknande situation. Barnen träffas en gång i veckan under terminstid.
INSÄNDARE/DEBATT: Med ett jäklar anamma kan Lindesbergs kommun skapa det storslagna i det lilla och bygga en framtid där engagemang och samverkan är kärnan. Nu handlar det om att inte bara ha en vision, utan också att agera. Det kräver mod, drivkraft och en vilja att tänka stort, även i det lilla! Att få en person som är genuint intresserad och kan ta tag i arbetet med Vision 2040 handlar om att skapa engagemang och tydliggöra syftet.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.