– Det vi är riktigt bra på, det är rådgivning. Från barn och hela vägen genom livet. Det säger Daniel Enbäck, som gjort sitt första kvartal som kontorschef för Nordea i Lindesberg. Han berättar om Ekonomipejl – kursen för unga i vardagsekonomi och om planerade besök hos eleverna på Lindeskolan.
Nordea har sitt kontor väl synligt mitt i centrum – vid Flugparken. De är fem anställda stationerade här och sedan brukar det komma nästan lika många till som har djupa specialkunskaper. Det kan gälla företagsrådgivning eller pensionssparande.
– Vi ger också råd till dem som ska köpa hus eller annat boende, säger Daniel Enbäck. Men vi ställer höga krav, för man ska ju inte bara bo. Det ska finnas pengar över till annat, så vi brukar räkna på en ränta på 8 procent och amorteringstid på 50 år. Det var ju inte så länge sedan räntorna låg på 4 – 6 procent.
Idag är Riksbankens styrränta negativ och Nordeas boräntor ligger på 2 – 3 procent. Daniel Enbäck ger blivande bo-köpare ett tips. Testa att ”provbo”. Vik lika mycket per månad som en framtida boendekostnad är. När du betalat din/er nuvarande boendekostnad/hyra, sätt in ”överskottet” på ett konto och se om du/ni vill leva så.
– Jag provade det själv ett tag, innan jag och min fru byggde det hus som vi bor i nu. Det var min fru som ritade huset – hon är byggnadsingenjör, säger Daniel Enbäck.
Han har varit Nordea trogen i tio år och kom vid årsskiftet till jobbet i Lindesberg från en tjänst som rådgivare på kontoret i Västerås, där han också bor – numera tillsammans också med en nyfödd familjemedlem.
Som det brukar vara, är banksekretessen total på Nordea-kontoret. Det går inte att få veta vilka etableringar, företagsinvesteringar som gjorts i bergslagstrakterna. Nordea har, som en av Nordens största banker ( största ägaren är finska försäkringsbolaget Sampo), inte riktigt samma lokala förankring som en sparbank brukar ha. Men Daniel Enbäck visar på foton på lokala idrottslag som fått bidrag. Annars är nog Nordea mest synligt under OS och stora golftävlingar. Men Nordea syns på kursen på Masugnen, Lindeskolan och i maj är banken med på bomässan och evenemanget med att sätta Lindesberg i rörelse runt Lindessjön.
Vad har han för nyheter att bjuda på? Precis som kollegorna på andra banker, så är han förtjust i att banken blir allt mer tillgänglig genom digitala lösningar. Nordea har börjat med en ny mobil-app med Kundpost, så att man på ett säkert sätt snabbt kan diskutera med kunderna. Kunderna kan hemifrån chatta via datorn. Att swisha – dvs betala omedelbart med mobiltelefonen – är inte längre en nyhet – utan självklart. Kontanthanteringen försvann för drygt två månader sedan.
– Vi skyndade på det efter ett dramatiskt och hotfullt rån på kontoret i Sala. Men sedan lång tid har vi märkt att antalet kontantkunder har minskat ordentligt, säger Daniel Enbäck.
” Under de kommande åren ska vi säkerställa att vi också på sikt kan förse våra kunder med mer personanpassade och bekväma lösningar” skriver Sverige-chefen Lennart Jacobsen på Nordeas hemsida. Daniel Enbäck utvecklar det:
– Vi ska skräddarsy personliga lösningar och vi ska utveckla vår verksamhet på internet.
Foto: Hans Andersson
Han betraktar sig som Nordeas ambassadör i Lindesberg och han är det också, om man tar upp den vanliga diskussionen om att ”vanliga kunder inte får en krona i ränta, medan miljarder går till ägarna”. För Daniel Enbäck är det självklart att ägarna får utdelning på sitt kapital om banken vill ha dem med. Han tycker också att man ska komma ihåg att 60 procent av ägandet i Nordea står pensionsfonder för.
Han menar också att det är vettigt att hålla nere kostnaderna för de anställda och för kontoren och visar på sina två mobiltelefoner – den privata litet dyrare smartphone och den billigare tjänstemobilen. De dyra mobilräkningarna, togs upp i ett internt meddelande från koncernchefen för något år sedan, något som uppmärksammades i media.