Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.
Bakom satsningen står Neoen, ett bolag som grundades 2008 och är den ledande franska oberoende producenten av förnybar energi. I detta ingår både solkraftsparker, vindkraftsparker och batterilager. Under 2020 registrerade man det svenska dotterbolaget Neoen Renewables Sweden AB och har sedan dess flera projekt i rullning i Sverige. Nyligen har man bland annat fått tillstånd för att uppföra sin första solcellsanläggning i Sverige med läge i Hultsfred vilket dessutom kan komma att bli den största solcellsparken i Sverige.
– Vi förbereder just nu inför byggfasen av en solcellspark som vi utvecklar tillsammans med Alight i Hultsfred på en flygplats där Hennes & Mauritz har tecknat ett elköpsavtal med oss. Som jag känner till kommer det att bli den största solcellsparken i Sverige, med en kapacitet på omkring 90 MWp, förklarar Kristian Lilliesköld, projektledare för Neoen.
Även solcellsparken i Frövi beräknas att bli en av de största i Sverige med en kapacitet på hela 70 MWp (Megawatt peak). Måttenhet anger den maximala effekten man kan producera beroende på solljusets styrka. Detta skulle ge en elproduktion på cirka 60 GWh per år och motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor som vardera förbrukar 20 000 kwh per år.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, det är mer än tre gånger så stort som den idag största parken, den ligger på omkring 20 MWp, menar Kristian.
Anläggningen planeras på en arrenderad skogsmark väster om Billerud i Frövi med en yta om 75 ha. Kristian förklarar att det är flera olika faktorer som ligger till grund för att man valt att placera anläggningen på just denna plats, bland annat har det att göra med att en stor förbrukare av el finns i närheten – Billerud.
– Anledningen till att vi vill bygga på området är bland annat att det finns en elnätanslutning i närheten av marken som vi arrenderar, tidiga indikationer från Vattenfall visar också på att det går att ansluta till ledningen. En annan anledning är att området ligger nära en industri som förbrukar mycket el och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det bra att anlägga produktion nära konsumtion, konstaterar Kristian och förklarar att elektronerna inte behöver färdas långt innan de förbrukas i Billerud.
Efter att ha utfört naturinventeringar och utredningar av marken befinner man sig just nu i samrådsfasen av projektet. Som en del i detta har man nu tagit kontakt med boende i området som eventuellt skulle kunna beröras av projektet.
– I dagsläget inväntar vi svar från Länsstyrelsen på samrådsanmälan som krävs när det gäller etablering av solcellsparker. Vi har även börjat informera närboende för att ta in deras synpunkter på etableringen. Vi kommer att lämna vegetation runt parken som ett insynsskydd, men eftersom skogen avverkas så kommer den såklart inte längre bli tillgänglig för svamp- och bärplockning, det skulle jag säga är den största påverkan som det skulle få för boende i området. Vi har efter genomförda utredningar minskat ner storleken på solcellparken till ungefär hälften av den ursprungligt undersökta och arrenderade ytan. Detta ger oss möjlighet att vidta kompenserande biodiversitetsåtgärder i dessa icke använda områden, förklarar Kristian.
När byggnationen av solcellsparken kan väntas dra igång är ännu oklart då man är beroende av hur lång tid tillståndsprocessen tar men även av att elbolaget godkänner anslutningen.
– Skulle vi få alla tillstånd klara till sommaren så dröjer det ungefär ett och ett halvt år tills vi kan ha en byggstart, i början av 2025 eventuellt. Sedan borde inte byggnationen ta mer än två år, avslutar Kristian.
Faktaruta:
Uppskattad elproduktion är cirka 60 000 000 kWh per år (60 GWh/år), vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 3 000 villor eller 12 000 lägenheter. Antag en elförbrukning för villa 20 000 kWh/år och för lägenhet 5 000 kWh/år
Området har en yta om 75 ha beläget cirka 3,5 kilometer nordväst om Frövi tätort. Fastighetsbetäckning: Fryggesboda 1:30
Neoen är en kraftproducent som uteslutande arbetar med förnybara energikällor med fokus på solkraft, vindkraft och batterilager. Bolaget grundades 2008 i Frankrike och finns idag i 16 länder spritt över 4 kontinenter där Frankrike, Australien och Finland är de tre största marknaderna. I Sverige har Neoen funnits sedan hösten 2020.
Solpanelerna är av typen ”bifacial” vilket innebär att även indirekt ljus på baksidan av panelerna kan nyttjas för elproduktion.