I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg huserat elektronikbutiker av olika slag. Men från och med april nästa år går en epok i graven då Elon Ljud & Bild flyttar från det gröna stenhuset. Flytten går dock inte speciellt långt, närmare bestämt cirka 50 meter söderut till Sparbankens gamla lokaler.
– Från Sparbank till powerbank, säger Rosemarie glatt.
De senaste årens enorma utveckling inom hemelektronikbranschen medförde att Mattias och Rosemarie Rudenvall kände att butikens kostym på Kristinavägen 43 började kännas för trång. När nyheten kom att Bergslagens Sparbank skulle flytta ur sina lokaler för att återvända till Sparbankshuset på Kungsgatan slog man till direkt.
– För att kunna driva en modern hemelektronikbutik måste man kunna möta kundernas allt högre krav när det gäller sortiment och utbud. Vi har känt oss trångbodda, speciellt de sista åren när vi var helt ensamma i stan, vilket gjorde att tillbehör och produkter var tvungna att finnas i lager. Vi växte ur lokalen helt enkelt och det är därför vi har letat en ny i över tio år, men inte hittat någon förrän nu, berättar Mattias.
Tillsammans med fastighetsägaren Lindesbergs Fastigheter har man tagit fram en vision om en ny butik, som nu håller på att växa fram i de gamla banklokalerna.
– Vi har tagit fram ett förslag i samarbete med Mattias, där vi har hittat en bra lösning som vi båda är nöjda med. Så nu är det renovering som gäller första delen av året, så siktar vi på inflytt i april, säger Per Sander.
Förutom att man får en ny och fräsch lokal så medför den stundande flytten betydligt större vinster än så för Elon Ljud & Bild.
– Butiksytan blir på omkring 300 kvadratmeter, jämfört med de cirka 160 vi har idag, dessutom blir butiken helt fyrkantig vilket gör att det blir enklare att exponera produkter utan väggar eller pelare i vägen. TV-apparaterna blir ju större och större, skrattar Mattias och fortsätter:
– Sedan gick vi in i samarbetet med Elon, vi är ju fortfarande våra egna, men det gör att priserna blir betydligt lägre och omsättningen blir högre. Men vi var i ett läge där vi kände att antingen gasar vi, eller så får vi trappa ner.
När arbetet med att renovera lokalerna är färdigt tar nästa projekt vid, då butiken ska få helt ny inredning enligt Elon Ljud & Bilds koncept, och de enorma skyltfönstren ska fyllas med attraktiva produkter.
– Nu känner vi att vi har otroligt bra framförsikt, säger Mattias glatt.
– Det är bra för Lindesberg också, att få lite mer rörelse i den här delen av stan, säger Per.
Även om det är närmare ett halvår kvar tills flytten kan genomföras så har man redan börjat planera för framtiden.
– Vi anställde en ny medarbetare igår faktiskt, en kvinna med flera års erfarenhet inom branschen, säger Rosemarie med ett brett leende.
– Det är bra med fler kvinnor, det behövs, den här branschen är tyvärr alldeles för mansdominerad, avslutar Mattias.
Fotnot: Fastighetsbyrån kommer även i fortsättningen har kvar sina lokaler, som också får sig en uppfräschning i samband med renoveringen. Även bankomaterna kommer finnas kvar så att man enkelt kan ta ut kontanter.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.