Nu presenterar Migrationsverket en ny modell för var nya tillfälliga asylboenden ska öppnas. Det betyder – om förslaget går igenom – att Lindesberg inte behöver ta emot lika många asylsökande som hittills. Och det är bråttom med synpunkter på modellen – Migrationsverket behöver ytterligare ca 15 000 tillfälliga asylboenden under det här året.
– Som myndighet är vi bundna av Lagen om offentlig upphandling (LOU), vilket inneburit att vi inte kunnat styra var dessa boenden etablerats. Det har fått till följd att vissa kommuner tagit ett oproportionerligt stort ansvar för den svenska asylmottagningen. Genom den nya modellen hoppas vi bättre kunna fördela i vilka kommuner nya asylboenden öppnas. Vi är medvetna om att även denna upphandling högst troligt kommer att överklagas men vår uppfattning är att modellen håller sig inom lagens gränser, säger generaldirektör Anders Danielsson.
Verket har tagit fram en fördelningsnyckel, som innebär att kommuner som redan i dag tar emot många asylsökande i förhållande till sin folkmängd ska kunna undantas från ytterligare boenden. Det ska ske genom att anbud som lämnas för boenden som vill nyetableras i dessa kommuner beläggs med ett ekonomiskt påslag. Det innebär att dessa anbud placeras längst ner i rangordningen.
– Den här modellen kommer att få effekt bara om de personer som beviljas uppehållstillstånd också kommunplaceras så fort som möjligt. Vid årsskiftet bodde cirka 10 000 personer med tillstånd i verkets asylboenden och så länge det är fallet kommer verket även framöver behöva samtliga boendeplatser vi kan upphandla, fortsätter Danielsson.
Det är bråttom för dem som har synpunkter på den här modellen. Senast den 12 februari – nästa vecka alltså – ska kommuner och andra aktörer ha tyckt till, så att Migrationsverket vet hur de ska sköta nästa direktupphandling av tillfälliga asylboenden.
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.