Kom in i bankvärlden som ett experiment och har via fyra olika banker, två VD-poster och eget bolag nu hamnat som rörelsechef i Bergslagens Sparbank. Ola Drehmer är en meriterad föreningsmänniska som älskar att sporta och nu ska han bolla affärer med kontorschefer och stora kunder i Lindesberg.- Jag har precis inlett en upptäckarresa genom flytten till Lindesberg, säger Ola Drehmer. Ser fram emot att ljuset återvänder och då får både joggingspåret och golfbanan garanterat besök.
Ola Drehmer är Bergslagens Sparbanks nya kredit- och rörelsechef sedan november 2013. En nyinrättad befattning där innehavaren, med osedvanliga meriter, har bland annat till uppgift att vara en tillgång för bankens kontorschefer när det gäller att bolla idéer och dryfta affärsfrågor.
Bakgrunden är mångfacetterad och brokig. Ola Drehmer, uppvuxen i Oskarhamn, inledde sin yrkeskarriär som revisor i Malmö efter studierna. Snart nog drog hemtrakterna och han arbetade i sex år som revisor i Oskarshamn. 1997 fick han, helt utan arbetserfarenhet av bank, uppdraget som kontorschef för Nordea i samma stad.
– Chefen brukade presentera mig som experimentet, berättar Ola Drehmer. Jag hade ju aldrig jobbat på bank men uppgifterna var oerhört givande och jag lärde mig snabbt.
Fem år senare rekryterades Ola Drehmer som VD för Häradssparbanken i Mönsterås. En befattning som varade i sex år. Efter en avstickare till Västerås fick så Ola Drehmer jobbet som VD för Skurups sparbank. Ett jobb som blev till en stor utmaning och vattendelare i livet.
– Det här var en bank som saknade struktur, styrdokument och vettiga processer. Min uppgift blev att försöka rätta till regelverken men till slut gick det inte längre.
Efter tre år bad styrelsen Ola Drehmer att lämna banken och ett nytt liv började. Han startade ett eget bolag och jobbade bland annat med fastigheter men längtan efter att arbeta på bank blev större än han trodde.
– Det var mycket lätt att tacka ja till jobbet som rörelsechef på Bergslagens Sparbank. Jag trivs mycket bra och på denna bank är det ordning och reda.
Ola Drehmer pendlar till sin familj, som bor i Malmö, på veckohelgerna och hinner också där underhålla sitt föreningsengagemang. Han har länge deltagit i Odd Fellows och har också startat ett whiskysällskap. Därutöver är det löpning, golf och tennis som gäller.
-Jag har ännu inte hunnit besöka golfbanan i Linde, säger Ola Drehmer. Men så fort våren kommer ska jag upptäcka vad Lindesberg kan erbjuda för mig. Det är mycket spännande.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.