Under många år har industriföretagen Linde Maskiner och Meritor/Cummins upplevt svårigheter med att rekrytera anställda med en adekvat utbildning. När Industritekniska programmet försvann från Lindeskolans programkatalog från hösten 2021, tvingades man tänka om – och nytt. Nu tar man saken i egna händer och lanserar en helt ny form av anställning med kombinerad utbildning, som man kallar Lindesteget, något som man tagit fram tillsammans med Lindesbergs kommun och Masugnen.
– Man behöver ha rätt människor på rätt plats, i Lindesberg och i Sverige som allmänhet har vi misslyckats med att få människor med rätt typ av bakgrund till industrin, förklarar Dan Johansson, vd för Linde Maskiner.
Problematiken med att rekrytera personal med relevant utbildning inom industrisektorn är något som är utbrett över hela landet, och beskrivs som något av ett samhällsproblem från arbetsgivarnas sida.
– Vi ser att vi har misslyckats kapitalt, då väldigt få av de vi anställer har rätt utbildning. Det gör att vi tvingas utbilda, något som kostar både kvalitet och produktivitet samtidigt som det skapar en stor frustration hos de människor som kommer hit när de inser att de har en så dålig bas. Där har vi ett jätteproblem, förklarar Dan Johansson.
Svårigheterna är framförallt att lyckas fånga ungdomars intresse för industrin, något man ser som problematiskt då en stor del av arbetstillfällena finns just där.
– På Lindeskolan har de t ex två ekonomiklasser med 60 elever per årskurs, vilket såklart är bra. Men tittar man på exempelvis Linde Maskiner så har vi 130 anställda varav en ekonom, och här på Meritor/Cummins har man runt 1000 anställda varav fyra ekonomer. Men det är noll personer som utbildar sig till att jobba inom produktionen på en industri. Sedan har vi ju full förståelse för att skolan inte vill ha ett program med noll sökande. Men nu står vi i en situation där vi är hotade lite grann inom industrins framtid för att vi inte har rätt personal och vi har en massa ungdomar som inte får rätt typ av jobb som de är utbildade för, säger Dan.
De två största industrierna i Lindesberg slog helt enkelt sina kloka huvuden ihop och tog hjälp av Lindesbergs kommun och Masugnen för att skapa en helt ny typ av anställning där personen får adekvat utbildning under tiden.
– Det här är bara en liten lösning, och långt ifrån en helhetslösning. Vi gick samman med kommunen och skolan och konstaterade att vi får göra det vi kan just nu, och det är att satsa på de som kanske inte har något jobb alls, ingen utbildning, eller fel utbildning, så att dessa ska kunna komma in på industrin, säger Markus Andreasson platschef på Meritor/Cummins.
Lindesteget som det kallas, innebär att man får en ettårig anställning hos antingen Linde Maskiner eller Meritor/Cummins, där man varannan vecka jobbar på sin arbetsplats och varannan vecka går en teoretisk utbildning på Masugnen. Kraven för att söka till Lindesteget är bland annat att man är mellan 18-24 år och inskriven på Arbetsförmedlingen.
– Det här är en utbildning som är betald av företagen så man kan byta inriktning, och den är framtagen tillsammans med de här två industrierna för att kunna ge eleverna den utbildningen som arbetsgivarna efterfrågar, förklarar Catrin Pernros Eriksson som är rektor för vuxenutbildningen på Masugnen.
– Den första pilotkullen ska vara på fem elever har vi tänkt, och urvalet kommer bygga på att man har ett intresse för att börja jobba inom industrin, säger Johanna Halvarsson, HR-generalist på Meritor/Cummins.
De första eleverna kommer ta sin examen runt jul 2023, en tidpunkt man valt medvetet eftersom orderuppgångarna brukar komma då, och efter avslutad utbildning finns stora möjligheter till fortsatt arbete.
– Ska man ha jobb i Lindesbergs kommun, då ska man med stor sannolikhet utbilda sig inom vård och omsorg eller industri, då har man väldigt stor chans att få jobb. Det är något som borde vara viktigt att fundera på för ungdomar som ska söka till gymnasiet till exempel. Vi hoppas att fler företag vill vara med på sikt, då blir det lättare att utöka antalet elever också, vi har ju exempelvis Baettr och Billerud med fantastiska resurser och fina jobb, säger Dan Johansson.
Även om Lindesteget inte är någon helhetslösning på problematiken, så hoppas man kunna väcka ett intresse kring industriarbetet hos fler människor med hjälp av det.
– Synen på industrin är nog i många fall väldigt förlegad, den är inte alls som den var förr, numera är den till stor del automatiserad och digitaliserad, säger Markus Andreasson.
– De flesta jobb vi har är ganska vanliga och oglamorösa, men ändå väldigt trevliga, avslutar Dan.