Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Trots att de många industriföretagen i hela norra länsdelen är stora arbetsgivare för kommunens invånare, saknas det en utbildning för att kunna matcha branschens behov. Tidigare har det industritekniska programmet på Lindeskolan lagts ner och återuppstått under ett flertal gånger, senast 2019.
– Eleverna själva tyckte att de inte hade någon direkt tillhörighet till Lindeskolan, eftersom i princip alla yrkeskurser hölls på Masugnen. Man vill ju gärna känna tillhörighet till den skolan där man går, så det blev inte bra med så långa avstånd, och det är också en av anledningarna till att söktrycket blev lågt tror vi, säger Blom.

Efter några års frånvaro ser det dock ut som att programmet kan få en ny chans, i en ny tappning. Under onsdagskvällen höll man ett möte på skolan, där teknikcollege, politiker, tjänstemän och företag från norra länsdelen medverkade. Kvällens agenda var tydlig, en återstart av det industritekniska programmet på Lindeskolan.
– Vi ser att det finns underlag om vi tittar på våra yrkesprogram, vad gäller sökbilden. Vi har ju för många sökande till flera av programmen, där vi ser att man kanske kan få dessa att söka ett industritekniskt program istället, vilket gör att vi fyller Lindeskolan på ett bra sätt, säger Andreas Blom.

Ambitionen är att starta upp programmet redan till hösten 2026, men den här gången med enbart en inriktning – driftsäkerhet och underhåll. Nu vill man dessutom förlägga en större del av utbildningen på Lindeskolan, istället för Masugnen som tidigare, detta för att få eleverna att känna sig inkluderade i gemenskapen.
– Tanken är bygga en bred utbildning, för att få ut eleverna till den breda industrimassan vi har, men det är svårt att starta alla inriktningar samtidigt. Men vi kan bygga en bred bas, där man också kan använda praktiken till att låta arbetsgivarna spetsa elevernas kompetens, säger rektor Andreas Blom.

För att kunna starta upp programmet på nytt behövs dock ett politiskt beslut i frågan, något man önskar kunna få redan i maj 2025.
– Både skolan och företagen står redo om de fattar ett positivt beslut. Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, avslutar Andreas Blom.