Det har varit tyst i etern under några år, men nu väcker man nytt liv i lokalradion igen. Från och med på måndag är det frekvensen 92,6 som gäller.-Det här blir skoj, vi börjar veckan med ett morgonprogram som lite egotrippat kallas Morgon-Joel, skrattar Joel Andersson, som tillsammans med Christoffer Wilhelmsson kommer att underhålla morgonpigga Lindesbergare med allehanda upptåg.
Lokalradion hade en relativt stor lyssnarskara under dess aktiva tid. Nu hoppas man jobba sig tillbaka till hur det var på den tiden – och gärna mer därtill. Radion har väckts till liv via Studiefrämjandets ungdomsgrupper. Gänget som kommer att vara mest aktivt från starten, är Joel och Christoffer.
-Ja, varje måndag kör vi morgonprogrammet mellan klockan 07-11. Tisdag-torsdag sänder vi mellan klockan 10-18. Sedan kommer helgerna eventuellt att skötas av några andra, vilket inte är helt klart ännu varför jag inte vågar lova det just nu, säger Joel.
Morgonprogram är tämligen populära på de stora radiokanalerna. Så frågan är hur Lindes lilla radiostation ska kunna locka folk att ge upp giganterna.
-Vi kommer att ha en massa olika inslag och det allra mesta blir ju lokalt och därför av intresse att följa för invånarna, förklarar han och fortsätter:
-Bland annat kommer vi att ha med gäster som intervjuas, vi kör lite nyhetsrubriker och andra händelser på exempelvis kultursidan. Och naturligtvis blir det varvat med musik också, säger Joel.
Har någon av er radiovana sedan tidigare?
-Ja, jag, säger Joel.
-Jag var med i Radio Linde under tre år. Då gick jag i åttonde klass på Stadsskogsskolan.
Hur kommer ni att öppna premiärsändningen?
-Vi har spelat in en egen jingel, säger han glatt.
Kommer programmet att rikta sig till ungdomar eller vuxna?
-Det blir mest för den vuxna radiolyssnaren faktiskt.
Fotnot: Radio Linde huserade tidigare i Folkets Hus. Nu kommer sändningarna att ske från det så kallade ”Bingohuset” bredvid Konsum.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.