Arnold Bengtsson genomförde i går eftermiddag sitt sista möte i Barn- och utbildningsnämnden. Mötet i sig blev helt odramatiskt, även om det för Arnold själv torde ha känts både dramatiskt och vemodigt. – Mitt sista möte i år i alla fall, säger Arnold något underfundigt när LindeNytt möter honom på fredagen.
Riktigt vad han menar med det vill han inte säga, men antyder ändå att det inte är helt osannolikt att han dyker upp i något politiskt sammanhang redan nästa år.
– Det kommer ju ett val nästa år och det kanske kan bli en come-back i det sammanhanget, säger han.
Gårdagens BUN-möte innehöll mest avrapporteringar och informationer, det mest konkreta var kanske att man nu kan konstatera att nämnden i år får ett litet överskott jämfört med budget på cirka 1,5 miljoner kronor. Detta trots att man egenfinansierade ombyggnaden av Skogsdungen i Frövi till nattis, vilket också betyder att hyran halveras i framtiden.
– Det känns bra att vi fått ekonomin i balans och förutsättningarna är också goda för att man ska kunna klara budgeten för 2014, säger Bengtsson.
Arnold har suttit i BUN sedan 1999, i elva av åren som ordförande. Mycket blev bra, en del blev mindre bra, precis som det brukar se ut när man summerar en tid. Vad har varit mindre bra?
– Det är alltid frustrerande när ekonomin på något sätt dragit iväg och man tvingats parera och dra i handbromsen. När inte ekonomin är i balans kan man inte göra det man vill. Sen har det varit otillfredsställande att inte kunskapsmålen nåtts. Neddragningen av nattomsorgen är annars ett konkret exempel på ett tråkigt beslut, det har drabbat enskilda människor hårt.
Av de mer positiva inriktningsbesluten som man fattat inom BUN nämner Bengtsson starten av det nya ekonomiprogrammet vid Lindeskolan, som togs i samband med att den nya gymnasiereformen introducerades. Det andra exemplet som Arnold nämner är idrottscollege.
– En solskenshistoria! Börje Larsson kom till mig med en idé om en handbollsakademi men vi hade redan teknikcollege och vårdcollege, så varför inte också ett idrottscollege? Judon var väletablerad, handbollen i elitserien och så gymnastik och volleyboll, det blev en bra grund.
Flera sporter har också tillkommit och fler är på väg att etableras sig på idrottscollege. Idag är det ett fyrtiotal elever från andra kommuner som valt att gå på Lindeskolan via idrottscollege.
– Bra exempel på att inte allt blev fel. Ett annat är också elevhemmet som förra året och i år går med plus, avslutar Arnold Bengtsson.
Nästa offentliga framträdande blir på Vinterspår den 1 och 2 februari i Socialdemokraternas lokal på Kungsgatan, då han tillsammans med Thomas Lundkvist framför ”Sågspånspoesi med lämplig musik för alla öron”.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.