Arnold Bengtsson genomförde i går eftermiddag sitt sista möte i Barn- och utbildningsnämnden. Mötet i sig blev helt odramatiskt, även om det för Arnold själv torde ha känts både dramatiskt och vemodigt. – Mitt sista möte i år i alla fall, säger Arnold något underfundigt när LindeNytt möter honom på fredagen.
Riktigt vad han menar med det vill han inte säga, men antyder ändå att det inte är helt osannolikt att han dyker upp i något politiskt sammanhang redan nästa år.
– Det kommer ju ett val nästa år och det kanske kan bli en come-back i det sammanhanget, säger han.
Gårdagens BUN-möte innehöll mest avrapporteringar och informationer, det mest konkreta var kanske att man nu kan konstatera att nämnden i år får ett litet överskott jämfört med budget på cirka 1,5 miljoner kronor. Detta trots att man egenfinansierade ombyggnaden av Skogsdungen i Frövi till nattis, vilket också betyder att hyran halveras i framtiden.
– Det känns bra att vi fått ekonomin i balans och förutsättningarna är också goda för att man ska kunna klara budgeten för 2014, säger Bengtsson.
Arnold har suttit i BUN sedan 1999, i elva av åren som ordförande. Mycket blev bra, en del blev mindre bra, precis som det brukar se ut när man summerar en tid. Vad har varit mindre bra?
– Det är alltid frustrerande när ekonomin på något sätt dragit iväg och man tvingats parera och dra i handbromsen. När inte ekonomin är i balans kan man inte göra det man vill. Sen har det varit otillfredsställande att inte kunskapsmålen nåtts. Neddragningen av nattomsorgen är annars ett konkret exempel på ett tråkigt beslut, det har drabbat enskilda människor hårt.
Av de mer positiva inriktningsbesluten som man fattat inom BUN nämner Bengtsson starten av det nya ekonomiprogrammet vid Lindeskolan, som togs i samband med att den nya gymnasiereformen introducerades. Det andra exemplet som Arnold nämner är idrottscollege.
– En solskenshistoria! Börje Larsson kom till mig med en idé om en handbollsakademi men vi hade redan teknikcollege och vårdcollege, så varför inte också ett idrottscollege? Judon var väletablerad, handbollen i elitserien och så gymnastik och volleyboll, det blev en bra grund.
Flera sporter har också tillkommit och fler är på väg att etableras sig på idrottscollege. Idag är det ett fyrtiotal elever från andra kommuner som valt att gå på Lindeskolan via idrottscollege.
– Bra exempel på att inte allt blev fel. Ett annat är också elevhemmet som förra året och i år går med plus, avslutar Arnold Bengtsson.
Nästa offentliga framträdande blir på Vinterspår den 1 och 2 februari i Socialdemokraternas lokal på Kungsgatan, då han tillsammans med Thomas Lundkvist framför ”Sågspånspoesi med lämplig musik för alla öron”.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.