Arnold Bengtsson genomförde i går eftermiddag sitt sista möte i Barn- och utbildningsnämnden. Mötet i sig blev helt odramatiskt, även om det för Arnold själv torde ha känts både dramatiskt och vemodigt. – Mitt sista möte i år i alla fall, säger Arnold något underfundigt när LindeNytt möter honom på fredagen.
Riktigt vad han menar med det vill han inte säga, men antyder ändå att det inte är helt osannolikt att han dyker upp i något politiskt sammanhang redan nästa år.
– Det kommer ju ett val nästa år och det kanske kan bli en come-back i det sammanhanget, säger han.
Gårdagens BUN-möte innehöll mest avrapporteringar och informationer, det mest konkreta var kanske att man nu kan konstatera att nämnden i år får ett litet överskott jämfört med budget på cirka 1,5 miljoner kronor. Detta trots att man egenfinansierade ombyggnaden av Skogsdungen i Frövi till nattis, vilket också betyder att hyran halveras i framtiden.
– Det känns bra att vi fått ekonomin i balans och förutsättningarna är också goda för att man ska kunna klara budgeten för 2014, säger Bengtsson.
Arnold har suttit i BUN sedan 1999, i elva av åren som ordförande. Mycket blev bra, en del blev mindre bra, precis som det brukar se ut när man summerar en tid. Vad har varit mindre bra?
– Det är alltid frustrerande när ekonomin på något sätt dragit iväg och man tvingats parera och dra i handbromsen. När inte ekonomin är i balans kan man inte göra det man vill. Sen har det varit otillfredsställande att inte kunskapsmålen nåtts. Neddragningen av nattomsorgen är annars ett konkret exempel på ett tråkigt beslut, det har drabbat enskilda människor hårt.
Av de mer positiva inriktningsbesluten som man fattat inom BUN nämner Bengtsson starten av det nya ekonomiprogrammet vid Lindeskolan, som togs i samband med att den nya gymnasiereformen introducerades. Det andra exemplet som Arnold nämner är idrottscollege.
– En solskenshistoria! Börje Larsson kom till mig med en idé om en handbollsakademi men vi hade redan teknikcollege och vårdcollege, så varför inte också ett idrottscollege? Judon var väletablerad, handbollen i elitserien och så gymnastik och volleyboll, det blev en bra grund.
Flera sporter har också tillkommit och fler är på väg att etableras sig på idrottscollege. Idag är det ett fyrtiotal elever från andra kommuner som valt att gå på Lindeskolan via idrottscollege.
– Bra exempel på att inte allt blev fel. Ett annat är också elevhemmet som förra året och i år går med plus, avslutar Arnold Bengtsson.
Nästa offentliga framträdande blir på Vinterspår den 1 och 2 februari i Socialdemokraternas lokal på Kungsgatan, då han tillsammans med Thomas Lundkvist framför ”Sågspånspoesi med lämplig musik för alla öron”.