– Ungdomsfester idag är inte sockerdricka och popcorn och föräldrar måste våga prata om cannabis. Det sade ungdomspolisen Henrik Andersson, när Föräldrar emellan samlades för andra gången i år på Församlingshemmet i Lindesberg.
Föräldrar emellan är en nystartad föreläsningsserie i ”konsten att vara förälder” och den här gången var Fred Nyberg föreläsare. Han är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet. Det var första gången han besökte Lindesberg och med sig hade han en dator full med fakta om vad droger gör med hjärnan – framförallt de ungas hjärnor.
Hjärnan har sitt eget belöningssystem som triggas igång när man äter, rör på sig eller har sexuella upplevelser. Men droger – t.ex. de som baseras på cannabis – är starkare och de kan ta över, så att det som kroppen naturligt upplever som lustfyllt är ointressant – det är drogen som gäller.

– De som använder cannabis brukar säga att de har ett bra liv, men det handlar om vilket liv de skulle kunna ha, sade Fred Nyberg och han visade data på hur IQ påverkas av bruk av cannabis och att det har ett samband med vid vilken ålder debuten sker. En riskfylld period i livet är de unga tonåren, när viktiga delar i hjärnan inte är riktigt färdigutvecklade.
Medan de flesta känner till riskerna med tobak och alkohol, så finns det en ökad acceptans för cannabis. Flera stater i USA har legaliserat bruket och budskap sprids – ”rök på bara, det är inte så farligt” och det talas om att det här är en drog som ersätter alkohol och tobak, men Fred Nyberg sade att de här drogerna kombineras.
En fråga som kom snabbt efter föreläsningen var: ”Hur känner jag som förälder igen tecknen på att mitt barn har provat?”
Var uppmärksam på oväntade, kanske snabba, förändringar i den ungas beteende. Kanske den unga har fått helt nya kompisar? Var svaret från dem som jobbar dagligen med frågan.
– Man måste våga fråga ”Vad är det här”, när man misstänker något. Det behöver inte vara droger, det kan vara något annat, sade fältaren Claes Lamourin som arbetar bland Lindesbergs ungdomar – i skolor och på ungdomsgården.
– Föräldrarna måste vara med i matchen, sade ungdomspolisen Henrik Andersson, som berättade vad han kan stöta på i sitt arbete bland ungdomar.